A maradék törvényi védelemtől is megfosztották a pedagógusokat

A pedagógusok és más iskolai alkalmazottak már nem minősülnek közfeladatot ellátó személyeknek egy törvénymódosítás miatt. Ennek következtében jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon az ilyen személyeket érintő ügyekben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A törvénymódosítás eredményeként a különleges védelem alá eső, közfeladatot ellátó személyekre vonatkozó jogi előnyök, például a súlyosabb büntetések, már nem alkalmazhatók rájuk. Ez azt jelenti, hogy például az iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben a pedagógusokra nem vonatkozik az említett körülmény.

A Népszavához eljutott bírósági levél szerint bár a Büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A bíróság által kiküldött levélben úgy értelmezték ezt, hogy a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból

„közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”.

(Az erről szóló szakaszt egyébként a januárban életbe léptetett jogszabály, a státusztörvény helyezte hatályon kívül. A státusztörvényben viszont egyetlen olyan bekezdés sem szerepel, amely a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna.)

A pedagógusok jogait képviselő szervezetek abban bíznak, csak egy jogalkotói hiba történt, nem pedig szándékosság áll a dolog mögött, és hamarosan korrekcióra kerül sor. Ha nem korrigálják, akkor a pedagógusokat ért bántalmazások az eddigieknél enyhébb elbírálás alá eshetnek a bíróságokon, hiszen az már nem közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak fog minősülni.

Rendszeres tanárverés

Ha szándékosság van a dolog mögött, az azért is kifejezetten érdekes, mivel Magyarországon – főleg a demográfiailag átalakuló térségekben – igencsak megszaporodtak a tanárverések az elmúlt években. Közel három hete példának okáért egy szolnoki középiskolában támadt tanárára egy 17 éves cigány, ököllel és egy székkel bántalmazta, a pedagógus nyolc napon túl gyógyuló, törésekkel és zúzódásokkal járó sérüléseket szenvedett. Tavaly egy 15 éves nagykanizsai általános iskolás diákot helyeztek pártfogói felügyelet alá, miután az iskola folyosóján dulakodott az egyik tanárával. Az egyik legsúlyosabb eset 2019 decemberében, egy győri középiskolában történt: itt késsel támadt tanárára egy diák, a pedagógust súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Mivel Magyarországon továbbra is szélsőliberális törvénykezésről beszélhetünk, ezért szigorúan tilos bármiféle etnikai profilozás, így a megszaporodó tanárverések kapcsán sem vonhat le se a bűnüldözés, se a közvélemény komolyabb következtetéseket, marad a szörnyülködés, hogy “mennyivel agresszívebbek a fiatalok, mint régen”.

Hosszú listából kerültek ki

A közfeladatot ellátó személyek kategóriája meglehetősen széleskörű, igen sokféle foglalkozást sorolnak közé. Ide tartoznak a teljesség igénye nélkül: a postások, a vonaton a jegyvizsgálók, a forgalomirányítók, a katonák, bizonyos tevékenység ellátása során a polgárőrök, hivatásos vadászok, halőrök, az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók, de még az egyházi személyek, a szociális gondozók és a gyámok is.

Nem változnak – Kompolton lincseltek tanárt a cigányok (+videó)

Oktatási integráció: tanárára támadt a 14 és 16 éves hetedik osztályos tanuló

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)