Befellegzett az elektromos autóknak Magyarországon?

Az iváncsai akkugyár több száz munkavállalóval bontott szerződést, mind vendégmunkások voltak. Meg is hálálták.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ugyan még csak tesztüzemben működik, mégis 609 munkavállalót bocsátott el a dél-koreai SK on Hungary az iváncsai, akkumulátorgyárából, pénteken. A történteket pillanatnyi állapotnak nevezte Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke, aki komoly eredménynek tartja, hogy legalább nem magyar munkavállalókat küldtek el, hanem harmadik ország bélieket.

Az elbocsátások hátterében egyértelműen az elektromos autók iránti nyugat-európai igény drasztikus csökkenését, a megrendelések számának megcsappanását látja, amit a szakszervezeti vezető olyan helyzetnek tart, amire a gyártók képtelenek felkészülni. Az elnök ugyanakkor biztos abban, hogy egyszeri megtorpanásról van szó az elektromos autó iránti keresletben.

A múlt héten folyó bértárgyalásokon már tudni lehetett, hogy Iváncsán lesznek elbocsátások, ám azt nem, hogy mikor, és azt sem, hogy hány dolgozónak bontják fel a munkaszerződését

– mondta Székely Tamás.

Végül többségében kirgiz, kisebb részben ukrán munkavállalóknak mondtak fel. Székely Tamás ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy nehéz helyzetbe kerültek a munkaerő-kölcsönzők, mert szinte lehetetlen alkalmazkodni olyan hektikus igényekhez, amit most Iváncsán tapasztalnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagy számban elküldött munkavállalókat könnyen lehet, hogy néhány hónapon belül pótolni kell.

Úgy véli szorosan összefügg az iváncsai akkumulátorgyárban történt elbocsátásokkal,

hogy a vásárlók állami támogatás nélkül drágának találják az elektromos autók vételárát, amelyek így nem versenyképesek a hagyományos autókkal. A e-autók körüli gondok sokrétűek

– fogalmazott Győrffy Dóra, aki szerint a töltési infrastruktúra kiépítettsége Európában nem elégséges, az e-autók hatótávolsága nem megfelelő, biztonsági problémák is felmerülnek ezekkel a járművekkel kapcsolatban. Nem vevőcsalogató az sem, hogy a elektromos autók javítása drága.

A kirúgott vendégmunkások és a hála

Persze a búcsúzás sem maradhatott el a kirúgott több száz vendégmunkástól: a gyár összes mosdóját összekenték a fekáliájukkal. Tényleg ilyen munkaerőre van szüksége hazánknak?

Mi Magunk vlog: Már a rendőrhiányt is vendégmunkásokkal akarják megoldani?

A dolgozók több, mint negyedét cserélték már vendégmunkásra az esztergomi Suzuki gyárban

(Népszava.hu nyomán Szent Korona Rádió)