A hamisítatlan cigányvér – még az ajánlóíveket is ellopták

Összesen 609 ezer forint bírságot szabott ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn nyolc országos nemzetiségi választáson induló jelölőszervezetre a határidőben vissza nem vitt ajánlóívek miatt. Persze az is lehet, hogy csak lusták voltak visszavinni. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezet állíthatott listát, amely összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást, ezt a számot az NVB a nemzetiségi választások kiírásakor határozta meg a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a listaállítás feltétele volt az is, hogy a nemzetiségi szervezet a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások 10 százalékában önállóan jelöltet állítson. Két vagy több nemzetiségi szervezet közös egyéni jelöltek alapján – ugyanazon szervezetek részvételével – közös listát állíthatott.

Az országos listák bejelentésére és az ajánlóívek leadására május 7-én 16 óráig volt lehetőség.

A listát állító jelölőszervezeteknek az összes átvett ajánlóívet át kellett adniuk a választási irodának, ajánlóív nem maradhatott náluk. Az NVB-nek minden be nem nyújtott ajánlóív után ezer forint bírságot kellett kiszabnia. Nem szabható ki bírság olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adnak le.

Az NVB hétfőn nyolc jelölőszervezet esetében szabott ki bírságot a vissza nem vitt ajánlóívek miatt. A Magyarországi Cigányközösség Fóruma 123, a Cigány Közösségek Szövetsége 27, a Jövő Alakítók Szövetsége 1, a KRUG Művészeti Egyesület 3, az Országos Roma Civil Tanács 312, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete-Központi Szervezet 33, a Roma Integrációért Országos Szövetség 14, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 96 ajánlóívet nem vitt vissza határidőre.

Jogorvoslatért a Kúriához fordulhatnak az érintettek az NVB határozatával szemben. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

Dajdajozó cigányokkal erősít a Fidesz

Cigányok fenyegetőzését és önbíráskodását reklámozta a kormánymédia

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)