Végre elkezdték szabályozni a rolleresek közlekedését

2024. július 16-tól kiterjesztik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hatályát, így már az eddig szabályozatlan új közlekedési eszközökre is kiterjed majd a biztosítási kötelezettség – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége. Ezzel a lépéssel a biztonságosabb közlekedés felé tesznek lépést, és a korábban fedezetlen járműtípusok is bekerülnek a kötelező biztosítás hatálya alá.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb).

A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott eszközre.

Minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét – hangsúlyozta a Mabisz.

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat. Jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre – tették hozzá.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása – figyelmeztet a Mabisz.

Teljesen megújul a KRESZ

(Index nyomán Szent Korona Rádió)