Hamvas Béla, akit minden érdekelt

Horváth Róbert vallásfilozófus és Stamler Ábel vallástudós

„Van egy fontos idea, melynek Hamvas Béla életművében betöltött szerepe szinte felmérhetetlen fontosságú, mégis alig áll az értelmezések középpontjában, vagy – kevés kivételtől eltekintve – műkedvelő módon közelítenek hozzá egyes szerzők. Ez az idea a Hagyomány” – olvashatjuk Az isteni eredet tudata című tanulmánykötet hátoldalán. A balatonfüredi ősbemutató után május 8-án Budapesten is megismerkedhetett az érdeklődő közönség a Horváth Róbert vallásfilozófus és Stamler Ábel vallástudós által szerkesztett könyvvel, melynek centrumában a hamvasi hagyományértelmezés áll.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„Nagyon kevés olyan író van a magyar irodalom történetében, akit valóban minden érdekelt, és ez nem egy egyszerű érdeklődés volt, hanem egy szívbéli nyitottság.” Horváth Róbert ezen gondolatával arra is választ próbált adni, hogy a Hamvas Béla Asztaltársaság gondozásában megjelent könyv miért épp a magyar filozófus és Kossuth-díjas író fogalomértelmezéseit vizsgálja. „Mi a jelentősége egy olyasféle kötetnek, ami Hamvas Béla hagyományaival foglalkozik?” – tette fel a kötet szerkesztője is a kérdést. A válasz alighanem magától értetődő az író műveit olvasók számára, ám két újabb Hamvas-kifejezés – az univerzális orientáció és a transzparens egzisztencia – is rávilágított a filozófus nagyszerűségére.

Az est során Az isteni eredet tudata szerkesztői azt is kiemelték, hogy a tanulmánykötet nem a Hamvas-rajongás jegyében született: „ez a könyv nem a Hamvas-fanatizmus apropójából jött lére, hiszen elég komoly és kemény kritikai szempontok is felmerülnek a kötetben szereplő írásokban.” Így – említette meg Horváth Róbert –, a könyv egy olyan szerző értelmezéseit, gondolatait veszi górcső alá, aki számos önreflexióval rendelkezik, aki önmagát folyamatosan kijavító utat jár be. „Nemcsak beszél a szellemről, hanem jár egy szellemi úton” – hangsúlyozta.

„Tanulmánykötetünk legfontosabb célja, hogy Hamvas Béla és a Hagyomány, a hagyományok, illetve tradicionális tematikák kapcsolatát, az ő forráshasználatát és ebből a szempontból intellektuálisan meghatározó előképeit, a rá nagy hatást gyakorló szerzőket és írásokat, valamint fordításait filológiailag, eszmetörténetileg és filozófiailag megfelelő felkészültséggel rendelkező szerzők feltárják, a hamvasi életmű szélesebb kontextusát a hagyományok szempontjából megvilágítva” – jelzik a szerkesztők a kötet fülszövegében. Stamler Ábel a kötet alcímének választását is megindokolta, melynek munkacíme ugyan Hamvas Béla és a hagyományok volt, ezt végül a Hamvas Béla hagyományaira cserélték. Ez az alcím érzékelteti azt, „hogy igyekeztünk olyan szerzőket felkérni az egyes tanulmányok megírására, akik familiárisak a Hamvas-életműben, de mellette megfelelő filológiai, teológiai ismeretek birtokában vannak, éppen azért, hogy ne menjünk lépre újra és újra annak a tekintetében, hogy mi az, ami a személyes egyéni megélésének a verbalizációja a Hamvas-szövegekben, és mi az, ami az adott hagyománykörnek a doktrinális sajátja” – magyarázta.

Darabos Pál háromkötetes monográfiája szerint Hamvas Béla tizenegy nagy szellemi tradícióval, vallással foglalkozott az életművében. A négyszáznyolcvan oldalas kötet pedig ezek közül nyolchoz való viszonyát vizsgálja behatóan: a kínai és a hinduizmus hagyományainak egyes ágazatait, a buddhizmust, az amerikai indián hagyományokat, a judaizmust, a görögséget, a kereszténységet és a hermeneutikai hagyományt. A két szerkesztő Hamvas Béla irodalmi, képzőművészeti és művészetelméleti törekvéseiben felfedezhető hagyomány fogalmát is számbavette. A tizenhárom szakavatott szerző alkotta úttörő kötet viszont nem egy lezárt és megmerevedett álláspontot képvisel, Stamler Ábel szavaival az írásokból összeállt könyv a hamvasi hagyományértelmezésekről csupán egy pillanatkép, amely egyszerre egy kísérletnek is számít, próbál megnyitni újabb lehetséges utakat a hamvasi életművet vizsgálók számára. Az isteni eredet tudata könyv szerzői a Hamvas által is fontosnak tartott kérdéseket emelték be tanulmányaikba, olyan kérdéseket, amelyekkel „folyamatosan foglalkozni kell” – nyomatékosították a szerkesztők.

Könyvbemutató: Az isteni eredet tudata – Hamvas Béla hagyományai

 

(Helyőrség nyomán Szent Korona Rádió)