Ropogtak a fegyverek a NATO hadgyakorlaton

A Brave Warrior 2024 hadgyakorlat, amelyról korábban többször is írtunk a NATO egyik legnagyobb katonai akciója, több stratégiai célra szolgál. A gyakorlat elsősorban a kelet-európai régióban való NATO-jelenlét megerősítését, a csapatok és technikai eszközök keleti irányba történő átmozgatását célozza, ami nem csak a régióban lévő NATO erők növelését hivatott szolgálni, hanem egyfajta elrettentést-provokációt is jelent Moszkva felé. Ezenfelül a gyakorlat közvetlenül kapcsolódik az Ukrajna által kapott támogatások gyorsabb átadásához is, ami különösen fontos a jelenlegi ukrán visszavonulásokat látva.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Fokozott hanghatásra kell számítani – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán MH Klapka György 1. Páncélosdandár múlt hét pénteken. A lakosságnak előre jelezték, május 6. és 17. között fog zajlani a Brave Warrior 2024 hadgyakorlat, ami miatt a megszokottól jóval nagyobb lesz a honvédség aktivitása. A pácélosdandár már május 5-én megkezdte az előkészületeket, elindították Tatáról Hajmáskérre a harceszközöket.

Forrás: Facebook/MH Klapka György 1. Páncélosdandár

A hatékony csapatmozgások lényeges eleme, hogy az egységek mindig összeköttetésben legyenek. A hadgyakorlat első napja így a híradós katonáknak szakkiképzési vizsgát is jelentett egyben, számot adtak az elmúlt fél évben szerzett tudásukról, miközben raj- és szakaszszinten közösen gyakorlatoztak a katonák.

Néhány hivatalos információ a gyakorlatról

Az Exercise Brave Warrior 2024, egy jelentős NATO-közös hadgyakorlat, május 1-től 25-ig zajlik Magyarországon. A gyakorlatban több NATO-tagállam és partnernemzetek katonái vesznek részt, amely a katonai együttműködést és a különböző fegyvernemek közötti összehangolást teszteli valós körülmények között.

A gyakorlat célja, hogy növelje az érintett egységek műveleti készenlétét és erősítse a szövetséges kapcsolatokat. A résztvevők közös élőtűz-gyakorlatokon és helyzetgyakorlatokon vesznek részt, amelyek során különböző katonai forgatókönyveket dolgoznak fel. A gyakorlatok során különös figyelmet fordítanak a gyors reagálású képességek fejlesztésére és a nemzetközi katonai együttműködés elmélyítésére.

A Bakony Kiképző Központ ad otthont a gyakorlatnak, ahol az amerikai és magyar katonai egységek együttműködését különféle terepgyakorlatokon és közös feladatokon keresztül fejlesztik. Az amerikai és magyar katonák közös tevékenységek során ismerkednek meg egymás képességeivel és működési elveivel, ami elősegíti a későbbi koordinált műveletek hatékonyságát


NATO hadgyakorlat volt Tatán

Válaszcsapás: A NATO a harmadik világháborút gyakorolja a mostani hadgyakorlatán

(Szent Korona Rádió)