“Gázában a halál áldás” – egy önkéntesként érkező szemsebész a cionisták rémtetteiről

Dr. Yasser Khan kanadai szemsebész október óta kétszer is önkénteskedett Gázában, és a MEMO-nak elmondta, hogy látta a “lassú népirtás” kibontakozását.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Dr. Yasser Khan kanadai szemsebész habozás nélkül indult el, hogy részt vegyen egy orvosi misszióscsoportban Gázában, amint a lehetőség adódott rá.

“Miután vég nélkül görgettem az interneten a borzalmak szemtanújaként, ösztönös volt, hogy ezt tegyem. Azonnal igent mondtam” – mondja Dr. Khan. Ez volt az az impulzív döntés, amely az elkövetkező hónapokra meghatározta a célját.

Januárban elkísért egy kanadai és amerikai orvosokból álló csapatot, amely a Rahma Worldwide nonprofit szervezet által az övezetben tett segélyezési erőfeszítések részeként 11 napos látogatásra indult Gázába, majd márciusban ismét visszatért. A csapat orvosi segítséget nyújtott a Nasszer és az Európai Kórházban Hán-Júniszban.

“Az első dolog, amikor Gázába érsz, az, hogy a drónok 24 órán át tartó zümmögését hallod” – emlékszik vissza Dr. Khan. Elmondása szerint ez a mindenütt jelenlévő zaj olyannyira bevésődött, hogy még Torontóban is összetévesztette a hétköznapi hangokat a drónok zümmögésével, ami dermesztő emlékeztetője Izrael folyamatos katonai támadásának és a gázai palesztinok megfigyelésének.

A legmegdöbbentőbb megfigyelés a helyszínen azonban a gyermekek, nők és ártatlan civilek szándékos célba vétele. Dr. Khan megjegyzi, hogy a válogatás nélküli bombázások kollektív büntetésnek tűnnek, a gyerekek sérülten érkeznek, végtagjaik leszakadva, vagy a robbanások következtében felnyílt hasuk.

“A gyerekeket a világ legpontosabb mesterlövészei, az Izraeli Védelmi Erők tagjai veszik célba. Tehát nem fognak célt téveszteni, nem, azokkal a fegyverekkel, amelyekkel rendelkeznek… Amikor ott voltam, szörnyű repeszsérüléseket láttam, úgy értem, az izraeliek kísérleti fegyvereket használnak, hogy harci teszteket végezzenek rajtuk… Az egész Gázai övezet olyan fegyverek kísérleti tesztpályájává vált, amelyeket korábban még nem használtak harcban. Ezáltal ezek a fegyverek harci tesztelésre kerülnek, ami növeli az értéküket” – magyarázza.

A drónokat – írja – kifejezetten úgy tervezték, hogy egyedülálló és maximális károkat okozzanak, mivel a drónok mindenhová repeszeket szórnak, széles körű pusztítást okozva.

“Mindezt a saját szememmel láttam” – folytatja Khan…

A 2023 októbere óta megölt több mint 34 ezer palesztin több mint 72 százaléka nő és gyermek. Ezen kívül 10 000 civil eltűnt, akiket halottnak tartanak, miután a romok alatt rekedtek, mert a folyamatos bombázások és a szükséges felszerelés hiánya miatt a mentőcsapatok nem tudtak eljutni hozzájuk.

Khan élénken mesél a feszült légkörről, amelyben a bombák hangja jelezte a közelgő tömeges áldozatok számát. “Óránként, kétóránként olyan közel robbantak a bombák, hogy az egész épület beleremegett”. Ebben a zűrzavarban az egészségügyi dolgozók felkészültek a sérült civilek áradatára, tudván, hogy perceken belül traumás esetek hulláma fogja elárasztani a kórházakat.

A doktor által ellátott gyerekek súlyos sérüléseket szenvedtek az izraeli terrorbombázások következtében:

 

“Mindannyian a sürgősségi osztályra jöttek, ahogyan a közösségi médiában látható beszámolókban is” – meséli. Nők és gyerekek feküdtek sérülten a padlón, véresen és kínok között, miközben az egészségügyi dolgozók a nyomasztó körülmények között igyekeztek ellátást nyújtani.

“Szemsebész vagyok, és így sok szemet láttam, amelyeket egyszerűen kizsigereltek, vagy amelyekben repeszek álltak. Saját szememmel láttam az emberek lábában és hasában megrekedt repeszek szörnyű sérüléseit, amelyek eltávolítása órákba telt, mert a kétéves gyerekek hasában akkora repeszek voltak, mint a kezem” – mondta.

Az általam kezelt betegek többsége két és 13 év közötti volt

– teszi hozzá.

Emlékszik egy szívszorító esetre, amikor egy kisgyermek órákig felügyelet nélkül maradt a sürgősségi osztályon, miközben az édesanyját a kórházban máshol műtötték. “Ebben a környezetben sebesültnek lenni halálos ítélet” – magyarázza Dr. Khan, rámutatva a bombatámadások túlélőinek szörnyű valóságára.

A halál áldás. Ebben a környezetben megsebesülni halálos ítélet, mert ha túléled a bombázást, gyakran amputálásra szorulsz, miközben elvesztetted az egész családodat. Tehát vagy az összes gyerekedet elvesztetted, vagy a szüleidet.

Az azonnali traumán túl Khan feltárja a Gáza lakossága által elszenvedett pusztító hosszú távú következményeket. A krónikus betegségek kezeletlenül maradnak, ami súlyosbítja az egészségügyi komplikációkat. “Az emberek olyan komplikációkkal érkeznek, mint a szívbetegségek vagy a dialízis elmaradása és a veseelégtelenség. És a legvégén jönnek be, amikor már majdnem meghaltak, mert senki nem gondoskodik…” – magyarázza, kiemelve azt a szörnyű egészségügyi helyzetet, amely a megszálló hatóságok által az övezetre kivetett teljes ostrom miatt alakult ki.

“Olyan ez, mint egy lassú népirtás” – panaszolja, rámutatva az otthonok, kórházak és a megélhetés szisztematikus lerombolására.

Alig néhány hete a palesztin hatóságok közölték, hogy tömegsírokat fedeztek fel a Nasser Medical Complexben, a Gáza központi részén található fő egészségügyi létesítményben, amelyekben közel 400 holttestet találtak. A tömegsírt azt követően tárták fel, hogy az izraeli megszálló erők április 7-én, négy hónapos szárazföldi offenzívát követően kivonultak Hán-Júnisz városából.

Sok palesztint, köztük gyerekeket is, hátrakötött kézzel találtak, lényegében kivégezték őket. Számos holttest túlságosan bomlott vagy megcsonkított volt ahhoz, hogy azonosítani lehessen őket.

“Akkoriban az emberek nem beszéltek erről” – gondolkodik Khan. “Az emberek nem beszéltek arról, hogy az izraeli mesterlövészek kifejezetten a kórházban lévő ápolónőket és orvosokat lövöldözik az ablakokból – hogy az IDF elrabolta őket, majd megkínozták és agyonlőtték őket. Úgy értem, ezek most már valós történetek. De ezek most mind kiderültek. Olyan sebészekkel dolgoztam együtt, akik elsőkézből látták, hogy mindez a Nasszer kórházban történt, amely nyitva volt, amikor először voltam Gázában, de erőszakkal bezárták, mire másodszorra visszatértem.”.

A nyomasztó kétségbeesés ellenére vigaszt talált a gázai palesztinok rendíthetetlen kitartásában és hitében. Elmeséli egy hétéves kislány történetét, aki miután egy bombatámadásban elvesztette családját, a Korán verseinek szavalásával nyugtatta magát.

Khan elidőzik egy pillanatra, tekintetéből nemcsak az ő, hanem a palesztinok tapasztalatainak súlya is tükröződik. Úgy véli, hogy ez a kitartás a földhöz való mély kötődésükből és rendíthetetlen hitükből fakad. “Még mindig életben vannak, amikor mi többiek már összeomlottunk volna, és ennek alapvető oka az, hogy ők a föld őslakosai” – mondja. “Nincs erősebb nép a gázai palesztinoknál, ők azért vannak ott, hogy ott maradjanak.”

Törökország, Izraellel szembeni stratégiai lépése megváltoztatja a Közel-Keletet

Ultimátumot adott Izrael: Megkezdődhet Gázában az eddigi legnagyobb mészárlás

(MEMO nyomán Szent Korona Rádió)