Végleg lezárták a 23 évvel ezelőtti kecskeméti gyilkosságot

A kecskeméti emberölés ügyében két éve már azonosították az elkövetőket, a hosszú és aprólékos nyomozásnak köszönhetően pedig sikerült rekonstruálni a tragikus eseményeket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A police.hu korábbi beszámolójából kiderült, még 2000. október 1-jén történt Kecskeméten egy olyan haláleset, aminek rejtélye több mint két évtizeden keresztül nem hagyta nyugodni sem a helyieket, sem a rendőröket. A fordulópontot egy másik ügyben szerzett információ hozta meg a nyomozók számára. S ebből kiindulva, egy nagyon aprólékos, mindenre kiterjedő nyomozati munka révén sikerült rekonstruálniuk a tragikus nap eseményeit.

A 23 évvel ezelőtti eset egyik helyszíne a kecskeméti Silver diszkó volt, míg a másik az annak közelében lévő 142. számú vasútvonal. A későbbi áldozat, az akkor 24 éves fiatalember halála előtt ebben az Izsáki úti diszkóban szórakozott, onnan azonban a biztonsági őrök kivezették. Ennek során bántalmazták, ököllel verték, illetve egy viperával is többször megütötték, aminek következtében koponyacsonttörést szenvedett. A sértett ekkor még a biztonsági őrök támogatásával saját lábán lépett ki a diszkóból. Miközben azonban a belváros felé tartottak vele, lehányta az egyik őrt, aki emiatti felindultságában viperájával ismét többször lesújtott rá. Az áldozat ekkor már összeesett, és mozdulni sem bírt. A kidobók a magatehetetlen és eszméletlen állapotban lévő férfit a közeli vasúti sínekhez vonszolták, és a 14+20. számú szelvénynél a sínekre fektetve magára hagyták. Bízva abban, hogy az arra haladó vonat majd halálra gázolja, és a testi roncsolódások majd elfedik az általuk okozott sérüléseket. Az esetet pedig halálos balesetként fogják kezelni, s az ő felelősségre vonásuk így elkerülhető lesz. A vonatgázolás sajnos be is következett, ami valóban a 24 éves férfi halálát okozta. Az elkövetők kegyetlen tette azonban nem maradt felderítetlen.

Ugyan az ügyben elsőként indított államigazgatási eljárás idegenkezűséget nem állapított meg, és az eljárást meg is szüntették, de később a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályán egy orgazdaság ügyében folytatott nyomozás során szerzett információk okán az egykori ügyben újra elrendelték a nyomozást, amit időközben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nyomozó Főosztálya vett át.

Az áldozatot exhumálták, majd a Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet igazságügyi orvos-, nyom-, fizikus- és antropológusszakértő együttes véleménye kimondta, hogy az elhunyt koponyáját a vonatgázolás okozta sérülésen kívül több más fizikai behatás is érte. S ezen a vonalon elindulva göngyölítették fel a nyomozók az egykori tragédia szálait. Több mint száz tanút hallgattak ki, volt, akit a helyszínen, bizonyítási kísérleteket végeztek, adatokat gyűjtöttek, elemeztek, értékeltek, és ez alapján körvonalazódott a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható két személy, akiket 2022. november 29-én fogtak el.

A jelenleg 48 éves kecskeméti N. Tamást, valamint a most 49 éves nagyvenyimi V. Lajost a KR NNI nyomozói előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsították meg, majd ezt követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit időközben a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség el is rendelt. A két férfi azóta is letartóztatásban van.

A két gyanúsított mindegyike azt elismeri, hogy az inkriminált éjszaka folyamán a későbbi áldozatot bántalmazta, de azt mindegyikük tagadja, hogy a fiatalember sínekre való helyezéséhez köze lenne. A vizsgálati szakban a nyomozók a terheltek által védekezésként felhozottakat egyrészt tanúvallomásokkal, másrészt szembesítésekkel cáfolták meg. Így a két férfi terhére rótt bűncselekmény bizonyítottságához kérdés sem fér.

A KR NNI a nyomozás befejeztével az iratokat vádemelési javaslattal a héten adta át a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségnek.

Az üggyel kapcsolatos további részletek a Zsaru cikkében.

(Police.hu nyomán Szent Korona Rádió)