A kijevi elsőosztályosok 40%-a nem érti, amit az órán hall

A fővárosi iskolák első osztályosai az ukrán nyelv elégtelen ismerete miatt nem értik a tanórákon hallottak 40%-át, derül ki egy friss felmérésből.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ezt Andrij Kovaljov, a kijevi iskolákban felméréseket végző Szpilnomova állami szervezet alapítója jelentette be a Facebookon. 2024 januárja óta a Spilnomova egy új módszert vezetett be a fővárosi iskolákban, amely nemcsak a diákok szókincsét méri, hanem azt is, hogy az 1-2 osztályosok mennyit értenek meg a tananyagból.

„A hallottak megértése az általános iskola egyik fő kompetenciája, ettől függ az oktatás egészének eredményessége” – mondta Andrij Kovaljov.

Elmondása szerint a korábbi, 2023 november-decemberi óvodákban teszt üzemmódban végzett vizsgálatok azt bizonyították, hogy

Kijevben az 5 éves gyerekek 85%-a elégtelen szinten tudja az ukrán nyelvet.

Az iskolai mérések eredményei most azt mutatják, hogy az 1. osztályos gyerekek átlagosan 40%-át nem értik annak, amit a tanároktól hallanak. Az iskolás gyerekek 65%-a (2/3) nem érti több mint 50%-át annak, amit a moderátortól hall. 29% (majdnem egyharmada) nem érti több mint 75%-át a hallottaknak. Emiatt nem tudnak jól teljesíteni a felmérőkön. A 15 évesek 41 százaléka alapszinten nem sajátította el az olvasást szövegértéssel.

Az ilyen mérések eredményei a legtöbb szülő számára megdöbbentőek, foglalta össze Kovalev.

Ismételten csorbítja Kijev a kisebbségek jogait – A magyarokat most legalább nem érinti

Kijev: Ukrajnában nem élnek oroszok

(KárpátHír nyomán Szent Korona Rádió)