Fut az ukrán, egyre rosszabb a morál

Az ukrán 115-ös gépesített dandár egyes alakulatai egyszerűen megfutamodtak Ocseretine térségében, ezért szakadt át a frontvonal – írja a Forbes nyomán a Portfólió.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A 115-ösöket bízta meg az ukrán vezérkar azzal, hogy váltsák le a fronton a számos csatában bizonyított 47-es gépesített dandárt, a feladatuk az lett volna, hogy állítsák meg az oroszokat a megerősített védelemmel rendelkező Ocseretine falu térségében. A frontvonal azonban átszakadt, az oroszok pár nap alatt szinte teljesen elfoglalták a települést.

Az oroszoknak azért volt ilyen könnyű dolguk, mert – a 47-esek parancsnoka szerint – a 115-ösök cserben hagyták őket. Amikor az ellenség közel ért a faluhoz, a váltás megfutamodott, egyszerűen fogták magukat, és elhagyták lövészárkaikat, bunkereiket és leléptek. Az ukrán vezérkar végül visszafordította a 47-eseket, most ők próbálják megállítani az orosz előretörést Ocseretine térségében. Az említett alakulat viszont, bármilyen jól képzett és felszerelt legyen is, rotációról lett visszafordítva, ez pedig kihathat a katonák moráljára és energiaszintjére. A

Forbes kitér arra is, hogy úgy fest: rendszerszintű kezd lenni az alacsony morál az ukrán haderőben. Ugyanaz, ami megtörtént a 115-ösökkel, megtörtént korábban a 67-es gépesített dandárral is, emiatt pedig átszervezték az alakulatot. A lap megállapítja: hiába kezdte el az Egyesült Államok ismét feltölteni az ukrán haderőt, friss, kipihent és motivált katonákra is szükség van, akik használni tudják az eszközöket.

(Kuruc, Forbes)

Az eddigi legnagyobb katonai segélycsomagot adja Ukrajnának Nagy-Britannia