Befolyásolhatják a választásokat az idegen szavazatok

Budapest egyes kerületeiben már olyan sok külföldi él – akik most az EU-s jog szerint szavazhatnak a választásokon – akik már befolyásolhatják a helyi szavazatok alakulását is. A baloldal persze már az ő körükben is erősen kampányol. Körülbelül 137 ezer Magyarországon élő, nem magyar uniós állampolgár és 35 ezer menekült vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező személy vehet részt a június 9-i helyi önkormányzati választásokon anélkül, hogy regisztrálniuk kellene. Míg az önkormányzati választásokon ők automatikusan szavazhatnak és jelöltek lehetnek, az európai parlamenti választásokon csak azok az uniós állampolgárok vehetnek részt, akik előzetesen bejegyzik magukat a névjegyzékbe; ezt eddig 3600-an tették meg.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Mintegy 137 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár, továbbá 35 ezer menekültként elismert, illetve huzamos tartózkodási jogosultságú is szavazhat a június 9-ei önkormányzati választáson, és ehhez regisztrálniuk sem kell – tudatta az MTI.

Az európai parlamenti (EP) választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthetnek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kell vetetniük magukat, ezt eddig 3600-an tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat automatikusan megilleti az aktív és passzív választójog is: részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak, az EP-választástól eltérően tehát nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt június 9-én, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem. Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként elismerteket, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező minden nagykorút is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

,,Minden államnak védenie kell saját sajtóviszonyait a külföldi befolyástól”

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)