A mesterséges inteligenciának már egy hangsáv és egy fotó is elég egy deepfake videó elkészítéséhez

A Microsoft által bemutatott VASA-1 mesterséges intelligencia-modell program képes szinkronizált animált videót létrehozni egy meglévő fénykép és egy hangsáv alapján, lehetővé téve, hogy bárki képét és hangját használva élő avatart hozzon létre, ami komoly veszélyt jelenthet az álhírek terjedésére és a manipulációra.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Microsoft bemutatta azt a VASA-1 névre hallgató mesterségesintelligencia-modell programját, ami egy meglévő fénykép és egy hangsáv segítségével képes szinkronizált animált videót készíteni egy beszélő vagy éneklő személyről – írja a ArsTechnica.

Ez azt jelenti, hogy ez a program képes arra, hogy élő avatart – hasonlót, mint amilyen nemrég a közmédián, a Delta című műsorban debütált – hozzon létre rólunk, pusztán egy kép és a hangunk segítségével. A mesterséges intelligencia mániának köszönhetően, hamarosan bárki, aki hasonló eszközökkel rendelkezik, fényképet vagy videót készíthet másokról, akiket bármilyen helyzetben ábrázolva, bármit a szájába adva közzé tehet az interneten.

A program gépi tanulást használ egy statikus kép és egy beszédhangklip elemzéséhez. Ezután képes egy valósághű videót generálni, pontos arckifejezésekkel, fejmozgásokkal és a hanghoz szinkronizált ajkakkal. Nem klónozza vagy szimulálja a hangokat (mint a Microsoft más fejlesztései), hanem egy meglévő hangbemenetre támaszkodik, amelyet kifejezetten egy adott célra lehet felvenni vagy beszéltetni.

A Microsoft szerint az új modell jelentősen felülmúlja a korábbi beszédanimációs módszereket, sokkal valósághűbb és hatékonyabb. A programot YouTube-videók segítségével tréningezték, a példák között szerepel egy olyan videó is, ahol Mona Lisa rappel egy olyan hangsávra, amelyen Anne Hathaway egy “Paparazzi” dalt ad elő Conan O’Brien műsorában.

Ugyan most mókás videókkal tesztelik és mutatják be a program működését, nem is kérdés, hogy mennyi veszélyt jelenthet ez, hiszen ezzel teret adhatnak az álhírek terjesztésének, a veszélyes propaganda anyagokat fontos emberekkel mondathatják ki és befolyásolhatják az áldozatokat a szerettük arcát felhasználva.

Mesterséges intelligenciával vadásznak a palesztinokra, ezért sok az ártatlan áldozat?

Mennyire tud beleszólni az EP választásba a mesterséges intelligencia?

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)