Egyre több turistát vonz a magyar konyha

Szakértők szerint növekszik a gasztroturizmus Magyarországon, ahogy egyre több látogató érkezik, hogy felfedezze a magyar kulináris kincseket. Emellett megjegyezték, hogy ennek hatására várhatóan nőni fog a Michelin-csillaggal kitüntetett éttermek száma az országban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnöke közölte, hogy egyre inkább élénkül a gasztroturizmus Magyarországon – írja az MTI.

Ismertette, hogy jelenleg az országban két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos, valamint hat, úgynevezett Bib Gourmand kategóriájú étterem működik. Utóbbi olyan magas minőségű konyhával rendelkező étterem, ahol jó ár-érték arányban, mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni.

Csapody Balázs hozzátette, hogy ezeknek az éttermeknek a száma folyamatosan nőni fog, egyre több magas minőséget nyújtó vendéglátóhely működik. A vendégek igénye is megvan erre, egyre többen keresik a magas minőséget, választanak tudatosan éttermet. Jó minőségű húst vagy kenyeret is egyre többen vásárolnak helyi termelőktől, és

A KÜLFÖLDIEK KÖZÖTT IS VANNAK, AKIK AZ ÉTTERMEK ÉS BOROK MIATT VÁLASZTANAK EGY-EGY ÚTI CÉLT MAGYARORSZÁGON.

A szakértő kitért arra is, hogy fellépnek a magyar gasztronómia világszínvonalúvá emeléséért, az újonnan létrejött Turisztikai Tanácsadó Testület is ezt a munkát erősíti. Fontosnak nevezte, hogy részt vehetnek az ágazati szabályok kialakításában, így hasznos és folyamatos a kommunikáció az ágazati szereplők és a döntéshozók között.

Mindenkinek az az érdeke, hogy jól jövedelmező, fejlődő, jövőképpel rendelkező gasztronómia működjön

– mondta, és úgy vélte, ehhez szükség lehet az adminisztráció könnyítésére.

Kiváló szakemberek dolgoznak az országban

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az, hogy a magyar csapat idén kijutott a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntőjére, is azt mutatja, hogy kiváló szakemberek dolgoznak az országban. Hangsúlyozta, hogy Európa élvonalában helyt állnak a magyarok, munkájuk nem csak a közvetlen környezetükre, de az egész szakmára is nagy hatást gyakorol.

Hozzátette, hogy Magyarország jó pozíciója a gasztronómiában nem csak a régióban, de globálisan is jellemző, a magyar konyha világszínvonalú. Példaként említette, hogy a magyar levesek sokszínűsége, a híg erő-, és húslevesektől, a raguleveseken át, a sűrített levesekig, sok más kultúrában nem jellemző. Elmondta, hogy egyre több külföldi turista érkezik kifejezetten azzal a céllal az országba, hogy megismerhesse a magyar gasztronómiát, kipróbálhasson egy-egy fogást.

Óriási jelentőségűnek nevezte az elnök a Turisztikai Tanácsadó Testület létrejöttét, amely márciusban alakult meg és már meg is tartotta első ülését. A testület a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni, és negyedévente ülésezik majd.

A tervek szerint az ágazat szereplőitől közvetlenül érkező információkkal és javaslatokkal segíti a testület a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek

– mondta. Szerinte ezzel is elősegítik majd a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását, hogy Magyarország még vonzóbb úti céllá váljon a külföldi és belföldi turisták számára egyaránt.

Kitért arra, hogy a szakképzésben változásra van szükség, mert az ágazatban a kisvállalkozások dominálnak, 90 százalék a mikrovállalkozások aránya, és emiatt kevesen tudnak bekapcsolódni a duális képzésbe, leginkább a kapacitáshiány miatt. Megjegyezte, hogy az elmúlt 25 évben a szakképzés nem fejlődött eléggé, ugyanakkor az iskolák közvetlen szerződéseivel a diákoknak lehetőségük van arra, hogy külföldi, Michelin-csillagos éttermekben tanuljanak.

Az ősmagyarok konyhája (Őseink főzési technikája)

(Index nyomán Szent Korona Rádió)