Műholdháborúra készül az USA – Hadgyakorlatot tartanak az űrben

Az USA már megint az űrbe vágyik és az ellenséges műholdakat vadasszák hadgyakorlatuk során ahelyett, hogy először a földön lévő baklövéseiket próbálnák helyrehozni. Az amerikai űrhaderő a Victus Nox misszió után teszteli, hogy képes lenne-e elhárítani egy Föld körüli pályán keringő ellenséges űreszközt, közreműködve a Rocket Lab és a True Anomaly cégekkel.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Miután tavaly a Victus Nox misszió keretében sikeresen demonstrálták, hogy szükség esetén akár alig több mint egy nap alatt képesek pályára állítani egy műholdat, az amerikai űrhaderő a következő küldetésnél már azt fogják tesztelni, hogy képesek lennének-e elhárítani egy Föld körüli pályán keringő ellenséges űreszközt, ha arra lenne szükség.

Ahogy a korábbi küldetés alkalmával, az űrhaderő a Victus Haze gyakorlat során is privát cégekkel fog együttműködni: a Rocket Lab 32, míg a True Anomaly 30 millió dolláros szerződést kapott a hadseregtől, az ő feladatuk lesz megépíteni egy pályára állítani azokat az űreszközöket, amelyek segítségével szimulálhatják az ellenséges fenyegetést. A misszió során a Rocket Lab által épített űreszköz feladata az lesz, hogy Föld körüli pályán keringve megközelítse a True Anomaly Jackal nevű autonóm eszközét és arról közeli fotókat készítsen, emellett az is elvárás, hogy egy kéthetes időablakon belül bármikor legfeljebb 24 órán belül pályára tudják állítani az űreszközt. A Rocket Lab ehhez a saját fejlesztésű Electron rakétáját fogja használni, amelyet kisebb, 200-300 kilogrammos rakományok pályára állítására fejlesztettek ki. A tervek szerint a gyakorlatra valamikor 2025 végén kerülhet sor, de pontos dátumot egyelőre nem közöltek.

Bár az 1967-ben elfogadott, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína által is aláírt Világűrszerződés (Outer Space Treaty) megtiltja nukleáris és más tömegpusztító fegyverek elhelyezését az űrben, az utóbbi években a nagyhatalmak egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek a világűrt érintő katonai fejlesztésekre: bár ezekről érthető módon relatíve keveset lehet tudni, a hírek szerint ma már mindhárom ország (és mellettük India) is rendelkezik olyan technológiával, amely képes ellenséges műholdak elpusztítására. Ahogy azt a hírről beszámoló Interesting Engineering megemlíti, az amerikai hadsereg egyik magas rangú tisztje nemrég egy szenátusi meghallgatáson kongatta meg a vészharangot, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok meglehetősen sebezhető az űrben. Stephen Whiting tábornok a képviselők előtt úgy fogalmazott, hogy Oroszország és Kína “vitatott hadviselési területté” változtatták a világűrt, és külön felhívta rá a figyelmet, hogy Kína “lélegzetelállító tempóban halad előre” ezen a területen.

“Az Egyesült Államoknak jelentősen fel kell gyorsítani a fejlesztéseket a kritikus nemzeti űr- és rakétavédelmi rendszerek minősége és mennyisége tekintetében, hogy felvegyük a versenyt Kína fejlődési ütemével és megőrizzük az előnyünket”

– mondta.

Űrbéli tévelygés: A Marson és a Holdon is állandó emberlakta kolónia Musk szerint

(Rakéta.hu nyomán Szent Korona Rádió)