Kiírná Magyarországot az EU-ból a NATO új főtitkár-jelöltje

Már csak négy ország ellenzi Mark Rutte kinevezését a NATO főtitkári posztra: mik az indokaik?

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A jelenlegi holland miniszterelnök, Mark Rutte jelölése olyannyira szilárd támogatottságot élvez a NATO-tagok körében, hogy még az év vége előtt megválaszthatják a NATO új főtitkárának – írja az EUractiv. Több más híroldal beszámolói alapján a 32 NATO-tagból 28-an támogatják Ruttét.

A négy “disszidens” ország, amely ellenzi az 57 éves Rutte jelölését, Magyarország, Szlovákia, Törökország és Románia.

A NATO-főtitkár kiválasztására nincs hivatalos eljárás. Hagyományosan a katonai blokk tagjai informális diplomáciai konszenzusra jutnak az utód személyéről. Így a jelöltet támogató jelenlegi többség még nem teszi automatikussá annak győzelmét. Rutte támogatóinak, akik közé többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország tartozik, meg kell győzniük a négy “disszidens” nemzetet, hogy egyetértsenek velük.

Mindegyiküknek megvannak a maga okai.

  • Törökország kifogásolja, hogy a NATO-t ismét egy uniós tagállamból származó személy vezesse. Törökországnak van az USA után a NATO-országok közül a legnagyobb fegyveres ereje, ezért nagyobb képviseletet is szeretne maga mellé a NATO élén.
  • Magyarországnak személyes kifogásai vannak Rutte jelölésével szemben. Rutte egyszer azt ígérte, hogy “térdre kényszeríti Magyarországot” a normalitáspárti, LMBTQP-propaganda ellenes politikája miatt. Rutte 2021-ben nyilvánosan felvetette Magyarország kizárását az EU-ból. “Alapíthatnánk egy új EU-t Magyarország és Lengyelország nélkül?” – mondta.
  • Klaus Johannis román elnök idén márciusban váratlanul felvetette saját jelöltségét a NATO vezetői posztjára, és Bukarest kiállt mögötte.
  • Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico, magyar kollégájához, Orbán Viktorhoz hasonlóan, aggódik Rutte Ukrajnával kapcsolatos háborúpárti álláspontja miatt. A Hlavny Dennik című szlovák lap idézte Ficót, aki szerint “kirázza a hideg”, amikor Ukrajna NATO-tagságáról hall – ezt az elképzelést Rutte támogatja. Fico szerint ez távol áll attól az állásponttól, hogy “a Nyugat még mindig képes lenne jó béketervet javasolni” Ukrajnának.

Az Ukrajnának szánt gigaösszegű támogatás több NATO-tagnál is kiverte a biztosítékot

Válaszcsapás: NATO csapatokat Ukrajnába? Mi a magyar érdek?

(Geopolitics Live nyomán Szent Korona Rádió)