Májustól bevezetik a határsávengedélyt Kárpátalján

Korábban már hírt adtunk róla, hogy Ukrajnában a határsávon élőknek engedélyköteles lesz a mozgási lehetőségük. Kárpátalján is bevezetésre kerül májusban az intézkedés. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Nem egészen egy hónap múlva, úgynevezett határsávengedélyt vezetnek be Kárpátalján. A cél az, hogy kevesebben próbáljanak a behívó elől nyugatra szökni. A kárpátaljai magyarság a jelek szerint egyelőre hiába kérte, hogy a hatóságok biztosítsák számukra a szülőföldjükön való szabad mozgást.

Ellenőrző pontot állítottak fel az Ungvár melletti Onokóc határában. Fegyveres ukrán katonák, rendőrök és határőrök ellenőriznek minden arra áthaladó autót. Hasonló a helyzet a Beregszász melletti Kígyós ellenőrző pontján is, ahol a határőrség mellett gyakorta vannak jelen a hadkiegészítő parancsnokság emberei is.

Egyre csak szaporodnak az ellenőrző pontok Kárpátalja határ menti övezeteiben, ahol szinte minden harmadik település előtt sorompó várja az arra közlekedőket.

Ha valaki egy másik határ menti járásba menne dolgozni vagy meglátogatni a rokonait, az is engedélyköteles lesz.

„Az Ungvári járásban élőknek is kell engedélyt igényelniük. Ha pedig már a Munkácsi járásba indulna valaki rokonlátogatásra, akkor az engedély igénylésekor indokként azt kell beírnia, hogy rokonlátogatás és azt mennyi időre tervezi, vagyis egy hét vagy egy hónap és így tovább. Fontos megjegyezni, hogy az igénylést minimum tíz nappal a tervezett utazás előtt kell benyújtani, hogy a határőrség fel tudja dolgozni azt, és kiadja a szükséges engedélyt” – mondta az ukrán határőrség alezredese, Viktor Kovaljuk.

A május elsején életbe lépő intézkedést az illegális határátkelések kiszűrésére találták ki, ugyanis egyre több hadköteles menekül nyugatra a háború elől a zöldhatáron keresztül.

Ráadásul kedden Volodimir Zelenszkij államfő aláírta azt a törvényt, mely 27-ről 25 évre csökkenti a mozgósítási életkor alsó határát, a 25 és 27 közöttieket ugyanis eddig csak sorkatonai szolgálatra lehetett behívni, mostantól azonban mozgósíthatók is. Emiatt várhatóan megnő azok száma, akik szökni próbálnak.

A rendelet azonban megnehezítheti a helyiek mindennapjait. A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezért nemrég levélben arra kérte Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt, hogy a helyi lakcímmel rendelkezőknek a személyi igazolvány is elegendő legyen a térségben a szabad mozgáshoz. Abszurd ugyanis, hogy ezen kívül még speciális engedélyre is szükségük legyen a tősgyökeres kárpátaljaiaknak. Kijev ezt elutasította.

Darcsi Karolina, KMKSZ szóvivője hangsúlyozta, hogy a szabad mozgás korlátozása alkotmányellenesnek is minősülhet. A levélre azt a választ kapták a minisztériumból, hogy nem fognak kivételt tenni bizonyos megyékkel, hanem minden egyes megyére azonos szabályozás fog vonatkozni. „Mi bízunk abban, hogy ennek ellenére lesznek könnyítések, illetve a lakosságnak a szabad mozgását meg lehet majd oldani” – tette hozzá.

Viktor Mikita, Kárpátalja katonai kormányzója szerint mindenkinek kötelessége betartani a jogszabályokat, hiszen ez Ukrajna egyetlen olyan régiója, ahol nem vezettek be kijárási tilalmat. Ugyanakkor az ellenőrző pontok megbonyolíthatják Kárpátalja mindennapjait, ezért fontos a megfelelő kommunikáció kialakítása a kistérségek és az ellenőrző szervek között.

Szijjártó Péter: Nem közeledtek jelentősen az álláspontok a magyar-ukrán oktatási munkacsoport ülésén

Tüntetést szervezett az ukrán kényszersorozások ellen, emiatt börtönbe kerülhet

(Hiradó nyomán Szent Korona Rádió)