Csak hatósági engedéllyel mozoghatnak Kárpátalján a határ menti településeken élők

Speciális határőrségi engedélyek beszerzésére kötelezik azon kárpátaljai települések lakóit, melyek az államhatártól számított öt kilométeres sávon belül helyezkednek el. Természetesen ezek azok a kistelepülések, városok, ahol nagyobb számban élnek még magyarok…

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Ez azon az ungvári sajtótájékoztatón hangzott el, melyen a Csapi és a Munkácsi Határőrség képviselői vettek részt. Az 1292. számú, tavalyi keltezésű kormányhatározatra hivatkozva arról számoltak be, hogy aki a határ közvetlen közelében fekvő településen él, avagy ott dolgozik, kénytelen lesz ilyen engedélyt kérni. A kérvényeket már februártól fogadják a két központi kárpátaljai határkirendeltség székhelyén, azaz Csapon és Munkácson. Az Ungvári járásban a Csapi Határőrség az illetékes eljáró hatóság, minden más régió érintett lakosának Munkácson kell kérelmeznie a speciális engedélyt. A benyújtott kérvények elbírálási ideje 10 nap lesz, a kiadott igazolás határozatlan időre szól, fizetni nem kell érte. Ellenben aki nem rendelkezik majd ilyen papírral, s igazoltatják saját településén, az 1700-tól 3400 hrivnyáig terjedő pénzbüntetést kockáztat.

Viktor Kovanyuk, a Csapi Határőrség helyettes parancsnoka és csapi kollégája, Dmitro Kucenko tudatták azt is, hogy a kérdésben a megyei katonai kormányzóság már egyeztetett az érintett városok és falvak önkormányzati vezetőivel, s utóbbiak feladata lesz a helyi lakosság tájékoztatása.

Aki pihenni vagy más turisztikai, kulturális céllal érkezik a határtól öt kilométeres sávon belül fekvő települések bármelyikére, azok mentesülnek az igazolás kötelező beszerzésének hatálya alól. Mint ahogyan azok a tranzitáló utasok is, akik a határállomásra tartanak.

A Kiszo.net helyszíni tudósítója megkérdezte: aki Csapra tart a nemzetközi vasútállomásra, azt beengedik-e a határ menti kisvárosba: A válasz igenlő volt.

Mint ismert, az óév utolsó napjaiban a katonai behívás alól felmentést élvezők szabad mozgását korlátozták a határátkelőkön, most pedig a határ menti települések lakóinak a hétköznapjait kívánják megnehezíteni. Hamarosan pedig a mozgósítás drákói szigorításáról dönthet az ukrán parlament.

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hadköteles kárpátaljaikat állítottak meg figyelmeztető lövéssel az ukrán határőrök

Félelmetes mozgósítás Kárpátalján: termálfürdőben csaptak le a gyanútlan fürdőzőkre a sorozók + videó

(Kiszo nyomán Szent Korona Rádió)