Bencsik Andráséknak sem tetszik a Most vagy soha! című film

Rendkívül éles kritikát fogalmazott meg a Most vagy soha! című filmről a jobboldali világnézetű Demokrata főszerkesztője, Bencsik András. Mint írta, nem szabadott volna dilettánsoknak filmet készíteni, majd ártatlan emberekkel megnézetni azt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Mint megírtuk, március 14-én debütált a mozikban a Most vagy soha! című, Lóth Balázs, Szente Vajk, Rákay Philip és Kis-Szabó Márk által jegyzett alkotás, amelyről már kritika is született az Index oldalán. A film története egyetlen nap történéseit dolgozza fel, az 1848. március 14. és 1848. március 15. közötti pesti és budai eseményeket. A produkció a nyitó hétvégén 75 551 nézőt vonzott a magyarországi mozikba – több iskola diákjainak kötelező jelleggel kellett megtekintenie a produkciót –, 162 millió forintot hozva a konyhára.

A filmről a Demokrata is írt kritikát, összesen három szerző összegezte a látottakról alkotott véleményét a lap legújabb számában. A kritika egyik szerzője a lap főszerkesztője, Bencsik András, aki arról írt, hogy „a Most vagy soha! című film minden vonatkozásban rossz lett” – szúrta ki a Magyar Hang.

Ami nem történt, és ami így nem is történhetett volna, avagy miért nem szabad dilettánsoknak mozifilmet készíteni, vagy ha mégis, miért kell azt ártatlan embereknek megnézniük?

– kezdte kritikáját Bencsik András, aki hozzátette, hogy „rossz dolog egy hazafiasnak szánt műalkotásról rosszat írni, de még annál is rosszabb egy ilyen műalkotást végignézni.

Márpedig a Most vagy soha! című film minden vonatkozásban rossz lett, amit a rengeteg ráköltött pénz sem tesz elviselhetőbbé

– tette hozzá a főszerkesztő. Mint írta, számára a legnagyobb baj, hogy a film a valóságoshoz képest teljesen máshogy, jóval kevésbé szerethetőnek mutatja az eseményeket.

A szereplőkről azt írta, hogy szerinte Petőfi túl feminin karakter lett, Szendrey Júliából Lara Croftot faragtak, míg a Farkasch nevű fiktív szereplő olyan, mint egy nyugdíjas Jason Statham. A főszerkesztő ezen túl örült volna, ha az 1848-as forradalom csodájáról készül film, mert „nem sárban toporgó, üres tekintetű kofák, ostoba kereskedők és szájtáti bámészkodók éltek akkoriban Pest-Budán, hanem egy olyan ébredező társadalom, amelyik egyre hevesebben kereste önmagát”.

A kritika társszerzője, Bencsik Gábor már mérsékeltebb véleményt fogalmazott meg, de ő is hangsúlyozta, hogy „annak a csodálatos napnak a lelkisége teljesen más volt, mint amit a film bemutat”. A harmadik kritikus, Pataki Tamás író-újságíró szerint a filmben a konfliktusnak nincs tétje, a történetnek nincsen katarzisa, a gonosz szereplő pedig jobb a jónál.

A filmet korábban sokan kritizálták, nemrég Hermann Róbert Széchenyi-díjas történész is elmondta a filmről alkotott véleményét az Indexnek. A történész többek között arról számolt be, hogy a Most vagy soha! egy XIX. századi népszínmű, egy hollywoodi blockbuster és egy 50-es évekbeli szovjet partizánfilm sajátos hibridje. Hozzátette, a film olykor önmaga paródiája, amely eltér a tényektől.

A kritikákra Rákay Philip is reagált, a film forgatókönyvírója és kreatívproducere keményen üzent a Most vagy soha! kritizálóinak.

(Index, Magyar Hang, Szent Korona Rádió)

A buzipropaganda mehet, a normalitást védő törvényeket méltatni tilos a Médiatanács szerint