„Karóba húzott mobilok” védik Ukrajnát az orosz drónoktól

Az ukrán fegyveres erők eredeti módszert találtak az országuk ellen indított orosz drónrajok felfedezésére. A hatékony megoldásban szerepet kapnak a barkácsmódszerek, de a modern csúcstechnológia is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ukrajna kétméteres oszlopokra felhúzott mobiltelefonok ezreiből álló hálózattal észleli a felé tartó orosz drónokat. A telefonok még a múlt századból ismert akusztikus érzékelők feladatait látják el.

A titkos projektet az amerikai légierő legmagasabb rangú, Európában szolgáló tisztje hozta nyilvánosságra egy nemrégiben tartott rendezvényen.

James Hecker tábornok elmondta, hogy az érzékelőket 180cm-es póznákra erősítették. Kijev “Virázs” nevű légvédelmi parancsnoki és irányítási rendszere legalább 40 különböző típusú érzékelőhálózatra támaszkodik a légi fenyegetések észlelése, nyomon követése és azonosítása érdekében. Az akusztikai érzékelők a környezetre nem jellemző hangokat gyűjtik össze, mielőtt mesterséges intelligencia segítségével megállapítanák, hogy érkező kamikaze drónok vagy rakéták hangjairól van-e szó.

Dr. Thomas Withington, a patinás brit védelmi kutatóintézet, a Royal United Services Institute (RUSI) légvédelmi szakértője elmondta:

“Érdekes, hogy ez a technológia visszatér, mert a radar feltalálása előtt, az 1920-as és 1930-as években volt roppant népszerű.”

A rendszereket 2022 telétől szerelték fel a kritikus infrastruktúrára, például telefonoszlopokra és elektromos alállomásokra.

Amikor Ukrajnát nemrégiben az oroszok nem kevesebb mint 84 kamikaze drónnal támadták, az ilyen akusztikus rendszereket használták, hogy a földi személyzetet tájékoztassák a drónok útvonaláról.

Az ukránok visszavonulnak, ha nem érkezik meg az amerikai segély

Egyre fiatalabbakat küldenének a frontra az ukránok

(KárpátHír nyomán Szent Korona Rádió)