Egyre fiatalabbakat küldenének a frontra az ukránok

Az ukrán parlamentben zajlik a már botrányosnak minősített mozgósítási törvénytervezet körüli vita. Új fejlemény, hogy már a 18. életévüket betöltött fiúkat is a frontra küldenék.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Dmitrij Rozumkov a korábbi ukrán házelnök véleménye szerint a törvénytervezet 25 évre mérsékelné a mozgósításra kötelezhető férfiak alsó korhatárát, ám valójában már arról zajlik a vita, hogy a 18 évesek is frontszolgálatra küldhetők lehetnek.

A jelenlegi helyzet értelmében a 27. életévüket be nem töltött férfiak közül csak azokat mozgósíthatják, akik átestek a kötelező sorkatonai szolgálaton. Tehát nem küldhetik a frontra azokat a 27 éven aluliakat, akik még nem voltak katonák. A háború kitörése óta Ukrajnában szünetel a sorkatonai szolgálatra való behívás. A parlament ezt akarná megváltoztatni oly módon, hogy

ÚGYNEVEZETT ALAPFOKÚ KIKÉPZÉSRE HÍVNÁK BE KATONÁNAK A 18. ÉLETÉVÜKET BETÖLTÖTT FIATALEMBEREKET. A HADIÁLLAPOT IDEJÉN HÁROM HAVI KIKÉPZÉSRŐL LEHET SZÓ, AMELY UTÁN SIMÁN A FRONTRA VEZÉNYELHETIK AZ IFJÚSÁGOT.

Rozumkov szerint ezt a részét a törvénytervezetnek szándékosan elhallgatja a képviselői testület, mert tartanak a népharagtól, valamint attól, hogy a 18. életévükhöz közeledő férfiak soraiban megugrana a külföldre menekülni próbálók jelenleg sem alacsony száma. A politikai hatalom a tervezet elfogadásával a hadsereg személyi veszteségeinek pótlását szeretné biztosítani. Ugyanakkor ezzel teljes reménytelenségbe taszíthatják Ukrajna lélekszámának helyreállítását, elvágnák az ország jövőjét.

A portál megjegyzi, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága egyelőre elvetette a kényszermozgósítás 18 éves kortól való alkalmazhatóságát, de ez nem jelenti azt, hogy ez a terv végleg kikerül a törvénytervezetből és nem lesz annak végleges változatában valamilyen rejtett formában elhelyezve.

Putyin ismételten a világháborúval riogatókat csendesíti

Vannak olyan ukrán falvak, ahol nem maradtak már férfiak

(Kárpáthír nyomán Szent Korona Rádió)