Magyarellenesség Magyarországon? – Így csorbítják a határon túliak jogait

A magyar igazolvánnyal ingyen utazhatnak idéntől hazánkban a trianoni utódállamokba szakadt nemzettestvéreink. Ez úgy látszik, hogy egyes csonkahoniak egoját sérti, s minden áron a kedvezmény ellehetetlenítésén fáradoznak. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A kormány 2024. február 29-én adta ki a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló rendeletet, melynek értelmében a magyar igazolvánnyal rendelkező külhoni magyarok ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést Magyarország határain belül. Az új kedvezmények ugyan március 1-jétől érvényesek, a kárpátaljai magyarok mégis arra panaszkodnak, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a Volánbusz kötelékébe tartozó sofőrök elutasítják az ingyenes jegy biztosítását, így kénytelenek teljes áron utazni.

Az egyik utas Facebook-bejegyzésben adott hangot felháborodásának. A bejegyzés tanúsága szerint az eset fültanúja éppen Mátészalkáról tartott Fehérgyarmatra, amikor a buszvezető az igazolvány érvénytelenségére hivatkozva megtagadta a díjmentes utazást egy édesanya és kiskorú gyermeke számára. Az asszony hiába védekezett azzal, hogy az igazolvány érvényessége határozatlan idejű, végül mégis kénytelenek voltak teljes áron utazni.

Nem vitatkozott tovább, szépen megvette a jegyet mindkettejüknek, de látszott, hogy szégyelli magát. Mert szégyenbe hozták. Megalázták

– írta a felhasználó.

Az eset azonban ezzel nem ért véget. Az utazás végén az utas odament a busz vezetőjéhez, s megkérte, hogy a jövőben ne tegyen ilyet, mivel nem jogszerűen járt el. A válasz nem késlekedett: a sofőr biztosította, hogy a jövőben is így jár el, szitkozódását pedig a leszállást követően is lehetett hallani.

A bejegyzés rövid időn belül nagy port kavart, több százan osztották meg, miközben kárpátaljaiak tucatjai számoltak be hasonló esetekről.

Sajnos nem egyszer, nem kétszer találkoztam személyesen is hasonló esettel. Természetesen lehetne rendőrt hívni, de ki akar problémát magának, igaz? Ez a gyűlölködő kicsinyeskedés, ami egyesekből gyökerezik, valahonnan mélyről jön, s az, hogy valakinek valami esetleg kedvezménnyel járhat, már olyan érzést kelt bennük, mintha nekik ettől kevesebb lenne

– jegyezte meg egy másik felhasználó.

Mások arról számoltak be, hogy ugyan a sofőr keserű szájízzel biztosította számukra a díjmentes jegyeket, a magyar igazolvány kitöltése közben végig kellemetlen megjegyzéseket tett. Bár többen is úgy látták, hogy a problémát csak a Volánbusz Zrt. és a MÁV beavatkozása oldhatja meg, a károsultak nem tettek panaszt, a közösség erejében bízva remélik, hogy a megosztások révén hangjuk eljut az illetékesek fülébe.

A magyar igazolvány 2001 óta biztosít különböző – elsősorban utazási, kulturális és oktatási –kedvezményeket tulajdonosainak. 2007. június 20-tól – a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXIII. törvény módosításáról szóló 2007. évi LIII. törvény értelmében – a már kiadott okmányok érvényességi ideje határozatlan idejűre változott. A Volánbusz tájékoztatása szerint a magyar igazolvány évente 12 alkalommal jogosít fel díjmentes utazásra, csupán a távolsági kiegészítő jegyért szükséges fizetni.

A kissebségek tiszteljék a román nemzetet! – Soviniszta ünnepnapot vezetnének be a románok

Feloszlatták a kényszersorozás ellen tartott kárpátaljai tüntetést

(Index nyomán Szent Korona Rádió)