Az orosz-ukrán háború nemvárt hatása – terjedő veszettség

Az orosz-ukrán háború egyik nemvárt negatív hatása, hogy jelentős mértékben elszaporodtak a veszett állatok az ukrán határ közelében. Annyi eset történt, hogy rendkívüli oltási kampányt indított a főállatorvos nemrég. A keleti szomszédaink sosem fordítottak nagy gondot ezen halálos betegség elleni védekezésre, de a háború kitörése óta még tovább romlott a helyzet. Most a szokásos éves csalétek kiszórás ideje jött el, ami már évek óta főleg csak az ország keleti felét érinti.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A veszettség terjedésének megakadályozása érdekében megkezdődött a rókák tavaszi vakcinázása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

Rendkívüli beavatkozásra is szükség volt

A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A betegség Ukrajnában és Romániában rendszeresen előfordul, ezenfelül az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. Idén soron kívül, februárban rendelt el az országos főállatorvos vakcinázást Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, mert az orosz–ukrán háborúval összefüggésben megszaporodtak a veszett állatok. Az immunizálás során vakcinatartalmú csalétkeket dobnak ki kisrepülőgépekről a rókák élőhelyeire. Ezen a területen ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. A veszettség, amelyet főleg a vörös rókák terjesztenek, veszélyezteti az embereket, házi és vadon élő állatokat is. A vírus a nyálban van jelen, és általában a harapott seben keresztül jut be a szervezetbe. A fertőzés után a vírus a központi idegrendszer felé halad, és ha eléri azt, súlyos és szinte minden esetben halálos agyi gyulladást okoz.

A betegség gyanújának jelzését jogszabály is előírja. Az idegrendszeri tüneteket mutató, illetve elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről. A veszettséggel kapcsolatban a NÉBIH külön felületet is fenntart, ahol a bejelentés mellett a betegségről is tájékozódni lehet.

Nem akart a fronton meghalni, a Tiszába veszett

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)