A világ legöregebb fája – idősebb a piramisoknál is!

A “világ legöregebb fája” cím akármilyen hihetetlen, de elég gyakran vándorol, évről évre fedeznek fel öregebbnél öregebb fákat. A jelenlegi dobogós öregebb a gízai piramisoknál is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Valahol Kaliforniában, a Sierra Nevada hegyvonulata és a nevadai határ között él egy fa, amely már az ókori egyiptomiak idején is állt – írja az IFLScience. Ez a Methusela, azaz Matuzsálem, amely a rendkívül hosszú életű bibliai karakterről kapta nevét.

A példány a feltételezések szerint legalább 4789 éves, tehát a gízai piramisoknál is ősibb. Sok szakértő Methuselaht tekinti a világ legöregebb fájának.

A növény az Inyo Nemzeti Erdőben áll, pontos helyét azonban nem hozták nyilvánosságra a biztonsága érdekében. A példány a Balfourianae fasor tagja, ezen csoportba igen hosszú élettartamú, a szélsőséges körülményekkel szemben ellenálló fenyők tartoznak. Ezen fák gyökérzete sekély és szerteágazó, ami elősegíti a víz kinyerését. Emellett a kártevőkkel szemben is védve vannak, gyantával borított törzsükön nehéz haladni.

A világ legősibb fája címéért több növény is versenyez, Methuselah egyik kihívója egy chilei patagónciprus, amelynek még nem sikerült megszámolni az évgyűrűit, viszont egyes becslések szerint több mint 5500 éves lehet.

A világ eddigi legöregebbnek titulált fáját sajnos barbár módón 2018-ban kivágták! A Matsés rezervátumban élt az óriás gyapotfa, mely kivágásakor több mint 5800 éves volt.

Ezzel a felfedezéssel újraírhatjuk a történelemkönyveket – több ezer éves titokra bukkantak a kutatók

Szent István korabeli szenteltvíz-hintőt tártak fel a magyar régészek

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)