A Nike és az angol fociválogatott együtt gyalázza meg a Szent György keresztet

Nagy felháborodást váltott ki Angliában, hogy a Nike önkényesen átszínezte a fociválogatott mezein az ország zászlójában is szereplő Szent György keresztet. A szövetségi kapitány, Gareth Southgate is támogatja a Nike-ot abban a makacs és létrontó döntésükben, miszerint nem hívják vissza a meggyalázott jelképpel ellátott mezeket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Vita robbant ki Angliában, miután a Nike kérésére megváltoztatták a Szent György kereszt színét az angol csapat mezén. Az Európa-bajnokságra készült mezek gallérján a keresztet (amely egyik alaptulajdonsága, hogy fehér és piros) piros és lila-kékre színezte a cég.

A 125 fontért (kb. 58 ezer forint) árult új férfimez egyből elfogyott a Nike honlapján, a rajongók egy része örömmel fogadta az átrajzolt Szent György keresztet. Másik részük – focistákkal és politikusokkal egyetemben – azonban felháborodtak a nemzeti szimbólum átértelmezése miatt.

Rishi Sunak miniszterelnök a mez megjelenése után figyelmeztette a céget, hogy nem ért egyet a zászló átszínezésével. „Nyilvánvalóan az eredeti zászlót részesítem előnyben. Az általános véleményem az, hogy ha nemzeti zászlóinkról van szó, ne szórakozzunk velük. Ezek a büszkeség és az identitás forrásai, tökéletesek úgy, ahogy vannak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az angol csapat focistáinak egy része is elhatárolódott a zászlótól, a rajongók pedig petíciót indítottak az új zászló ellen: mondván, a Szent György kereszt egyik alapja, hogy a színe adott, így annak módosításával megszűnik Szent György kereszt lenni.

Az angol ellenzék egyik képviselője pedig sürgette a céget, hogy gondolja újra a terveket. Emily Thornberry brit törvényhozó pedig úgy fogalmazott:

„Az ember nem azt várná el, hogy a Nike megnézze a walesi zászlót, aztán úgy döntsön, hogy a sárkányt lecseréli egy kiscicára.”

A Nike szerint a dizájn „játékos frissítést” kapott ezzel, aminek célja, hogy „egyesítsen és inspiráljon”. A Nike közleményben jelezte, hogy „nem állt szándékában senkit megbántani”. Mint írták, 2012 óta dolgoznak együtt az angol labdarúgó-szövetséggel, akikkel közösen dolgozták ki az új mezt.

„Az angol labdarúgó-szövetséggel együtt az volt a szándékunk, hogy megünnepeljük az 1966-os világbajnokság [angol] bajnokait és eredményeiket”

– fogalmazott a Nike.

Angol sajtóértesülések szerint az angol labdarúgó-szövetség is egyetért a Nike döntésével, nem áll szándékukban visszahívni a vitatott készletet. Az angol menedzser, Gareth Southgate azzal zárta rövidre a vitát, hogy az „nem szerepel a prioritási listája elején”.

Példát mutat a bosnyák focista: nem húzta fel a Premier League-ben a szivárványos karszalagot

A megfigyelőszervek azt állítják, hogy a Nike Canada vállalat hasznot húzott az ujgur kényszermunkából

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)