“Tizenöt éve vagyok rendőr, de ilyen búvóhelyet még nem láttam.”

A Székesfehérvári nyomozók három hetes kutatás után találták meg a többszörösen körözött K. Tamást. A kiszemelt ingatlan átkutatása során egy nem mindennapi rejtekhelyen akadtak rá a férfira.

Nyílt titok, hogy a hatóság elől bujkáló emberek után kutató zsaruk kommunikációs szakemberek. Információszerző módszereiket egyaránt igazítják a település, illetve a feltételezett rejtekhely lakókörnyezetének jellegéhez és a keresett ismeretségi köréhez. Abban ugyanis szinte minden bujdosó megegyezik, hogy hozzátartozónál, rokonnál vagy ismerősnél keres menedéket, de abban is, hogy azt gondolja, nem fognak rátalálni.

– K. Tamással abból a szempontból valóban nem volt könnyű dolgunk, hogy rokonainak és barátainak többsége egy Fejér megyei kistelepülésen lakik. Tudtuk, ha oda behajtunk egy civil szolgálati autóval, akkor arról a falu másik végében is tudni fognak, ezért taktikusan jártunk el, aminek stratégiájáról és jellemzőiről nem adhatok tájékoztatást – magyarázta Molnár Krisztián főtörzsőrmester, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztály felderítő alosztály nyomozója. – Miután kijelöltük a rejtekhelyként szóba jöhető ingatlanokat, megkezdtük az adatgyűjtést, amelynek során egyre valószínűbbnek tűnt, hogy a faluban jó ideje nem mutatkozott. Nem vetettük el, hogy bármikor megjelenhet, de közben egy olyan információ jutott el hozzánk, ami alapján ki lehetett zárni, hogy váltogatja a lakóhelyeit: eszerint újra összejött a korábbi élettársával, aki egy Somogy vármegyei faluban élt. Ezután erre a településre és a kérdéses családi házra összpontosítottunk. A nőnél korábban ottani kollegák tartottak rutinellenőrzést, de nem találtak arra utaló nyomot, hogy K. Tamás életvitelszerűen tartózkodna a lakóingatlanban. Ellenőrzésük során arra viszont fény derült, hogy a nő a gyerekeivel él a házban, amely a közelmúltban került a tulajdonába.

A székesfehérvári nyomozók felvették a kapcsolatot somogyi kollegáikkal, és beszéltek a település körzeti megbízottjával.

– A körzeti megbízott elmondta, hogy abban a házban korábban olyanok laktak, akikkel szemben indultak rendőrségi eljárások, ezért az adatgyűjtés során először rájuk koncentráltunk, ami jó döntésnek bizonyult – folytatta a főtörzsőrmester. – Fülünkbe jutott ugyanis egy szóbeszéd, miszerint abban a házban kialakítottak egy rejtekhelyet. Arról nem szólt a fáma, hogy ez a négyszobás ingatlan melyik helyiségében található, és abban sem lehettünk biztosak, hogy a valóságnak megfelel, de illett a képbe. Annál is inkább, hiszen K. Tamás is tudhatott róla, amikor korábban ott tartózkodott. Megvallom, amikor a vályogházat először szemügyre vettük, bennünk is megfogalmazódott, hogy ezek a vastag falak alkalmasak lehetnek olyan zug kialakítására, ahol egy átlagosnál alacsonyabb, szikár ember elrejtőzhet, ezért a rajtaütéshez személykereső kutyát is kértünk. Biztos, ami biztos, akkor is fedezzük fel, ha be van falazva.

A hajnali rajtaütéskor körbevették az ingatlant a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alegységének (mekta) munkatársai.

– Gyanúsan sok idő telt el, mire a nő kinyitotta az ajtót, és az is árulkodó volt, ahogy próbálta tovább húzni az időt. A mektásokat ez nem hatotta meg, és megkezdték a négyszobás ingatlan szisztematikus átvizsgálását, első körben szolgálati kutya nélkül – idézte fel Molnár Krisztián. – A különleges egység egyik tagja rögtön kiszúrta, hogy a nő hálószobájában lévő kétajtós szekrény hátlapja lejjebb csúszott, és ahogy bevilágított a résbe, megpillantotta mögötte K. Tamást, aki felszólításra arrébb tette a mozgatható hátlapot, és előlépett a szekrényből. A bútor mögött egy kb. 30 centiméter mély, 60 cm széles és 180 cm magas mélyedés volt a falban, amelyen az is látszott, hogy régebben vájhatták. Tizenöt éve vagyok rendőr, de ilyen búvóhelyet még nem láttam. Azon már kevésbé csodálkoztam, hogy ezzel együtt cserélt gazdát az ingatlan. Azt a hirdetést megnéztem volna, de nyilván nem hirdették meg. Elfogásakor K. Tamás azt mondta, csak azért vettük észre, mert a szekrény hátlapja elcsúszott, de miután közöltük vele, hogy a kutya akkor is megtalálta volna, ha be van falazva, ezt többet nem emlegette.

K. Tamást büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol megkezdte 3 év 6 hónapos szabadságvesztését. Ennél azonban hosszabb falak mögötti tartózkodásra kell berendezkednie, mert súlyos testi sértés és egy 15,5 millió forintos csalás miatt is indult vele szemben eljárás.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hozzátartozójuk sírjában rejtette el a kábítószert a díler család

Ez a cigány gyilkolt Józsefvárosban

(Police.hu nyomán Szent Korona Rádió)