Szigorítanak a napi kötelező testnevelések kapcsán, de megéri?

Egy új törvényjavaslat értelmében a nem versenysportoló fiataloknak ezentúl kötelező lesz a heti 5 testnevelés óra, hiába járnak egyéb egyesülethez edzeni. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több mint tíz éve vezették be a magyar iskolákban a mindennapos testnevelés rendszerét. Ez alól csak elvétve kaphatnak felmentést a tanulók, például azok, akik versenyszerűen sportolnak vagy valamilyen igazolással egy egyesületnél vagy klubnál sportolnak. Ők eddig heti két testnevelésórát hagyhattak ki erre hivatkozva.

Március 12-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy olyan törvénymódosítást, ami szigorítana ezen a helyzeten. A „belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló javaslat megszüntetné annak a lehetőségét, hogy a heti öt testnevelésórából kettőt ki lehessen váltani délutáni iskolai sportköri foglalkozásokkal vagy néptánccal.

A jövőben csak és kizárólag a versenysportolók hiányozhatnának heti két tornaóráról, de ők is csak akkor, ha az edzésük egybeesik a testnevelésóra időpontjával.

A liberális szülők persze azonnal ajvékolásba kezdtek. Szerintük a törvénymódosítás gyermek- és családellenes… Azon egy megállapításukkal tudunk csupán egyetérteni, hogy sokan a minőségi mozgást nem verseny keretek között végezték a délutáni foglalkozásokon.

A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére azt írta: „A tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak, és bár az eredmények újra elkezdtek javulni, nem érik el a járvány előtti szintet, ezért szükséges a beavatkozás.”

De milyen formában is lenne ennek értelme? Ha a testnevelés órák is visszatérnének önvalójukhoz, és a tanárok ténylegesen megmozgatnák, megizzasztanák a gyerekeket. A számítógép előtt felnövő, egyre inkább tunyává váló új generációk számára régivágású testnevelés tanárok fellépése lenne egyedül hasznos. A döntés így ismételten támogatható, hiszen sokan kizárólag az iskolában végeznek bárminemű mozgást. De akkor az legyen hasznos, ne félvállról vett, semmitérő testnevelés órák legyenek az iskolákban!

Iskolai WC-ben erőszakolt meg egy fiatalkorú lányt az encsi cigány

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)