Front helyett öngyilkosság?

Az EU érett Ukrajnában egyszerre akár több valóság is létezhet egymás mellett. Szökés? Öngyilkosság? Kényszerítés? Mindez szomszédunkban.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az ukrán rendőrség nyomozást indított egy öngyilkossági kísérlet ügyében, Huszt városában, Kárpátalján – írja hatósági közlésekre hivatkozva a Kyiv Independent.

A huszti sorozási iroda sajtószolgálata szerint március 13-án őrizetbe vettek egy férfit, aki illegális határátlépést kísérelt meg. A határőrök bevitték a férfit sorozási hivatalba, hogy ellenőrizzék regisztrációs adatait.

A férfi kiment a mosdóba, ahol később a hírek szerint összevagdosott és vérző kézzel találták meg. Kórházba szállították, ahol az orvosok megállapították, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Eddig a hivatalos verzió.

A férfi barátnője szerint a férfit valójában ukrán határőrök rabolták el egy nagyszőlősi szállodában, foglyul ejtették, a határátkelőhöz szállították, és ott arra kényszerítették, hogy vallja be, hogy megpróbált átszökni a határon.

A barátnő szerint a férfit verték és bántalmazták is a huszti sorozási hivatalban, méghozzá rendőrök jelenlétében.

Ukrajnában a 18-60 év közötti férfiaknak, kevesekre vonatkozó kivételektől eltekintve, tilos elhagyni az országot a két éve fennálló hadiállapot miatt.

A rendőrség tagadja, hogy rendőrök jelen lettek volna ilyen bántalmazás során, de nyomozást indítottak öngyilkosságba való hajszolás gyanúja miatt. A sorozási hivatalban eközben belső vizsgálatot rendeltek el.

A lap megjegyzi, hogy nem ez lenne az első eset, amikor a sorozást végző tisztek polgári személyekkel és hadkötelesekkel szemben követnek el súlyos visszaéléseket. Nemrég egy hadköteles katona halt meg, miután napokig benntartották a ternopili sorozási irodában. A hírek szerint a férfi epilepsziás volt és zúzódásokkal a testén találták rá.

Tavaly októberben a ternopili besorozási iroda biztonsági osztályának vezetőjét kínzással vádolták meg, egy munkatársa ellen pedig civil személy illegális bebörtönzésének gyanúja miatt indult nyomozás.

Ukrajna: Süket mint a nagyágyú? Mehet amellé!

(444 nyomán Szent Korona Rádió)