Langyos “jobbosok” nyertek, a populista “széljobb” 18%-on Portugáliában

A portugál jobbközép szoros választási győzelmet aratott, de kevés esélye van arra, hogy többségi kormányt alakítson. Luís Montenegro, a Demokratikus Szövetség vezetője azt mondta támogatóinak, hogy a portugálok a változásra szavaztak, bár a győzelem nem volt túl meggyőző.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Luís Montenegro azt mondta támogatóinak, hogy most már meg van győződve arról, hogy a köztársasági elnök a jobbközépre bízza a következő kormányalakítás feladatát.

A két nagy párt, a jobboldali, most Demokratikus Szövetség néven futó tömörülés és az eddig kormányzó Szocialista Párt mindössze a szavazatok 29 százalékát nyerte meg. Nagy sikert aratott azonban a szélsőjobboldali Chega (Elég) nevű párt, amelynek vezetője, Andre Ventura korábban Orbán Viktor támogatását is élvezte.

A Ventura pártjára több mint egymillió portugál szavazott, ezzel pedig a szavazatok 18%-át szerezte meg, és 48 helyet szerzett a 230 fős parlamentben. Luís Montenegro ugyanakkor kijelentette, hogy a Chega-val semmiképp nem lép koalícióra.

A BBC beszámolója szerint a Demokratikus Szövetség kisebbségi kormányzásra számíthat, jövőre pedig újabb választások következhetnek. Tízmillió portugál szavazhatott a vasárnapi előrehozott választásokon, négy hónappal azután, hogy António Costa szocialista miniszterelnök korrupciós vádak miatt lemondott.

Portugáliában olyan kormány jön, aminek része a “szélsőjobboldal”

(444 nyomán Szent Korona Rádió)