Egyre több gyilkos műanyag kerül az emberi szervezetbe

4,5-szer nagyobb eséllyel halnak meg azok az emberek, akiknek a szervezete mikroműanyagokkal szennyeződik – állapította meg egy friss olasz kutatás.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A mikroműanyagok ma már a világ minden szegletében jelen vannak, köztük az olyan elhagyatott helyeken is, mint az Antarktisz. Sajnos a mikroszkopikus nagyságú műanyagszemcsék az emberi testbe is könnyen bekerülnek a szennyezett levegő belélegzésével vagy a táplálékkal, és olyan kulcsfontosságú szervekbe is eljutnak mint az agy vagy a méhlepény.

Mivel a probléma egyre nagyobb méreteket ölt, a kutatók teljes erőbedobással tanulmányozni kezdték a mikroműanyagok egészségügyi hatásait. Ehhez sokszor humán szervek laboratóriumban előállított miniatűr utánzatait, vagy egereket használnak, ám az ilyen eredmények pontatlanok lehetnek, és nem tükrözhetik az emberi szervezet mikroműanyagokra adott valós reakcióit.

Egy most megjelent tanulmányban egy olasz kutatócsoport olyan embereket vizsgált, akikből műtéti úton távolítottak el mikroműanyagokat. A szemcsék az artériákat eltömítő zsírlerakódásokban gyűltek össze. A műtétet követően közel három évig követték nyomon a betegek állapotát.

Az erekben felgyűlő zsíros lerakódásokban bújtak meg a mikroműanyagok

Raffaele Marfella, a nápolyi Campania Egyetem orvoskutatója és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy nagyobb eséllyel halnak-e meg agyvérzésben vagy szívinfarktusban azok a betegek, akiknek a zsírlerakódásaiban mikroműanyagokat találnak.

Ehhez a kutatók 257 beteg állapotát követték nyomon 34 hónapon keresztül.

A páciensek 60 százalékánál mérhető mennyiségű polietilént találtak az artériák zsírlerakódásaiban, 12 százalékuknál pedig polivinil-kloridot (PVC) is azonosítottak a kiműtött plakkokban.

A PVC merev és hajlékony formában is létezik, és vízvezetékek, műanyag palackok, padlóburkolatok és csomagolóanyagok gyártására használják. A polietilén a leggyakrabban előállított műanyag, amelyből műanyag zacskókat, fóliákat és palackokat készítenek.

4,5-szer nagyobb eséllyel halnak meg infarktusban és sztrókban az emberek, ha mikroműanyag van a szervezetben

Mivel a mikroműanyagokat már korábban azonosították a véráramban, a kutatók joggal aggódtak a szívre gyakorolt esetleges káros hatások miatt A laboratóriumban, állatokon végzett vizsgálatok szerint a mikroműanyagok gyulladást és oxidatív stresszt válthatnak ki a szívsejtekben, valamint károsíthatják a szívműködést, megváltoztathatják a szívritmust és hegesedést okozhatnak a szívben. Ezenkívül a foglalkozás miatt műanyagoknak kitett dolgozókat vizsgáló tanulmányok már utaltak arra, hogy a szervezetbe kerülő polivinil-klorid növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, írta a mostani kutatásban Marfella.

Az olasz publikáció megerősítette ezeket az eredményeket, sőt, újabb drámai konklúzióra jutott: 34 hónap elteltével 4,5-szeresére emelkedett a sztrók, a szívroham vagy bármilyen más okból bekövetkező halálozás kockázata azoknál a betegeknél, akiknek az ereiben mikroműanyagok rakódtak le.

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány nem vette figyelembe a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőit, például a dohányzást, a fizikai inaktivitást és a légszennyezést, ezért a végső konklúziók levonásához további kutatómunkára van szükség.

A teljes tanulmány a New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban olvasható.

Az emberi vér után, a tüdőben is kimutatták a mikroműanyagok meglétét

Emberi vérbe is beszívódnak a mikroműanyagok?

(Origo nyomán Szent Korona Rádió)