Kínából származhat a nagy csendes-óceáni szemétszigetbe összesodródott hulladék

fotó: energiaoldal.hu

A nagy csendes-óceáni szemétsziget a vízfelszínen és az alatt lebegő hulladékhalom a Csendes-óceánon. Kialakulását az óceán északi medencéjében működő körkörös áramlási rendszer magyarázza, amely a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Az 1,6 millió négyzetkilométeres, 80 000 tonnás szigetben 1,8 billió műanyagdarab sodródik. Amerikai és német kutatók most azt próbálják feltérképezni, hogy honnan érkezik és pontosan milyen irányokban mozog a szemétsziget felé a hulladék – írja az Nrgreport.

A kutatók modellje alapján elég valószínű, hogy a kelet-ázsiai partokkal komoly az összeköttetés, ez pedig azt jelenti, hogy ez a terület lehet a műanyagszennyezés egyik kulcsforrása.

A kutatók a friss tanulmányhoz a Markov-lánc-modellt használták, ami az óceáni áramlatok modellezésére is használható. A modellből többek között kiderült, hogy az Indiai-óceán gyenge körforgási rendszere szintén csapdába ejti a műanyagot, és a Csendes-óceán északi szubtrópusi vízterülete vonzza a legtöbb törmeléket.

Az eredmények alapján kimutatható, hogy a Guineai-öbölben és a Bengáli-öbölben végzett hulladékkezelés kihatással van az óceántisztítási tevékenységekre, azaz nagyon fontos, hogy innen ne kerüljön bele lényegesen több szennyeződés a vizekbe.

(Élő Bolygónk nyomán Szent Korona Rádió)

A szexuális erőszak mindennapos a kínai átnevelőtáborokban

Hetven éve haldoklik Tibet a kínai kommunisták jármában