Inkább fasiszta, mint buzi! Megtámadták Alessandra Mussolinit, akiből Japánban majdnem popsztár lett

Megtámadták Alessandra Mussolinit, a Forza Italia európai parlamenti képviselőjét hétfőn. Adalékokat közlünk a Mussolini család életéről is, popsztárságáról, fiáról és gondolkozásáról.

Támogassa adója 1%-ával a tradíciókért küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Strasbourgban. Benito Mussolini néhai olasz fasiszta vezér unokáját verbálisan és fizikailag is bántalmazták. Az Euronewsnak Alessandra Mussolini azt mondta, a belvárosban volt egy társasággal sötétedés után. Nem viselkedtek bajkeverőként. A támadó felismerte, majd sértegette és bántalmazta. A politikussal lévők Alessandra Mussolini segítségére siettek, majd együtt elmentek, a biztonság kedvéért.

Az olasz EP-képviselő szerint fontos, hogy a nők szabadon és félelem nélkül járjanak az utcákon. Ezért ő is többet fog tenni mandátuma idején. Nem tesz feljelentést, csak a közösségi médiában köszönte meg követői szolidaritását. Alessandra Mussolini a kormányzó olasz jobboldali koalíció kisebb pártja, a Forza Italia tagja. 2014-ben lett az Európai Parlament egyik olasz képviselője.

Korábban a szélsőjobboldali Szociális Alternatíva párt alapítója volt. 2006-ban arról beszélt, ha Silvio Berlusconi győz, átveszi a miniszterelnök-helyettesi posztot. Alessandra Mussolini előzőleg választási szövetséget kötött Berlusconival, ezért térhetett vissza a jobbközép szövetségbe, ahonnan azért lépett ki, mert Gianfranco Fini Izraelben bocsánatot kért a Duce rendszere által 1938-ban bevezetett faji törvényekért.

Alessandra Mussolini és féltestvére, Rachele apja, Romano dzsesszzongorista volt, egyben Sophia Loren sógora. A világhírű színésznőnek köszönhetően Alessandra egy kisebb szerepben bekerült abba az Oscar-díjra is jelölt Ettore Scola-filmbe, az Egy különleges napba, amelyben Sophia Loren Marcello Mastroiannival játszott együtt.

Inkább fasiszta, mint buzi!

2006. március 9-én ismét a Porta a Porta című műsor egyik főszereplője volt Alessandra Mussolini, mellette Antonio Di Pietro az Értékek Olaszországa párt elnöke és Vladimir Luxuria, a Második Prodi-kormány transznemű képviselője. A beszélgetés közben Luxuria megvádolta Di Pietrot, hogy ő fasiszta, amire Mussolini így válaszolt: „Ez zene füleimnek.” Válaszként Luxuria a saját nemi identitására hivatkozva így felelt: „Aggaszt egy olyan személy, aki büszke arra hogy fasiszta.” Alessandra indulatosan válaszolt: „Engem az aggaszt, aki amerikai, izraeli zászlót éget közben azt üvölti, hogy Nassyria bombázása szégyen, szégyen.” Erre Luxuria így reagált: „Miért akart rám célozni ezzel? Én nem voltam büszke arra a zászlógyújtásra, míg ön büszke arra, hogy fasiszta.” Erre Alessandra az alábbi, később ismertté vált kijelentését tette: „Ha azt hiszi, hogy nőnek öltözve mindenben igaza van … akkor inkább leszek fasiszta, mint buzi.”

Popsztár Japánban

Az, hogy az egy albumot megélő projekt hogyan jöhetett létre, a mai napig homály fedi. Megbízható forrást az internet sem rejt, a Wikipedia szerint Alessandra és édesanyja (Romano Mussolini első felesége, Sophia Loren húga), Maria Scicolone 1982-ben Japánba látogatott, ahol Alessandrát felkérték egy reklámdal eléneklésére, noha sem japánul nem tudott, de énekelni sem tanult. Anyja engedélyét megszerezve Alessandra elvállalta a munkát, de az máig rejtély, hogyan lett mindebből egy meglepően jó lemez, amit ráadásul az a kultikus japán Alfa Records adott ki, amely többek között a Yellow Magic Orchestrát és a Cassiopeiát tudhatta a soraiban – kezdi a Telex az összeállítását.

Az olasz előadók japán piacra való betörése egyáltalán nem volt új keletű dolog 1982-ben, ekkorra már olyan olasz sztárok is jelentettek meg dalokat az országban, mint Mina, aki saját dalának fordítását énekelte el japánul. Ennek a földrészeken átívelő kulturális kapcsolatnak lehetett politikai és társadalmi háttere is, hiszen a két nemzet nemcsak szövetséges volt a második világháborúban, de Japán és Olaszország is a tradícióira és örökségére büszke, vallásos ország. Másrészt ez a fajta kulturális cserekereskedelem mindkét félnek jövedelmező volt. A szigetország zenei piaca már ekkor is más logika szerint működött, mint az európai: csak úgy lehetett ide betörni, ha az európai előadók dalait japánul is kiadták. Így az olasz zenészek betehették a lábukat a japán piacra, míg a japán rajongók hallgathattak európai zenét.

Mi amore

Az Amore azonban még így is egy különleges csodabogár, hiszen annyi minden van rajta összegyúrva, hogy az mai szemmel nézve is elismerésre méltó. A city pop eleve kissé Frankeinstein-műfaj, az 1970–1980-as évek japán könnyűzenéjét takarja, egy olyan időszakét, amikorra az ország gazdasága már talpra állt, és száguldani kezdett a második világháború után. Az ekkoriban beözönlő karibi és latinos, vagy éppen hawaii és polinéz (na meg persze nyugati) hatások, az elektromos hangszerek elterjedése és a fúziós dzsessz, a diszkó és a funk műfajok térnyerése mind-mind formálták Japán könnyűzenéjét, ezek egyvelege adja a city pop magját.

A lemez egyedi koprodukció volt japán és olasz alkotók között, hiszen a zenéért többek között Hiroshi Sato (zongora, szintetizátor) felelt, az album producere a japán rock meghatározó figurája, Miki Curtis volt, a dalok egy részét viszont Cristiano Malgioglio olasz dalszerő írta Alessandrának.

Alessandra lemeze egyből egy baromi erős dallal, a Tokyo Fantasyvel indít, amit a műfaj szerelmesei a city pop himnuszaként, a zsáner elveszett kincseként emlegetnek. Tény, hogy a dalban megvan minden, aminek egy korabeli japán popszámban meg kell lennie a félig angol, félig japán dalszövegektől, a fülbemászó énektémán át a dzsesszt és a diszkót vegyítő hangzásig és dalszerkezetig. Igazi sláger, bármelyik házibuliban megállja a helyét azt üvölteni, hogy

Awai kirameki no Fantasy
Kanji yasui no yo Mystery
Mitsumerare ta mama Tenderly
Kokoro ga honoo ni naru no
Tokyo night!

A második, Carta Vincente című dallal egyszerre köszön be az albumra a diszkó és az olasz nyelv, aztán jön az Amai Kiouku, mint újabb city pop gyöngyszem, és ez a fajta váltakozás nagyjából így megy tovább végig a lemezen, kétszer megszakítva a banális, angol nyelvű szerelmes számokkal. Az Amore bájos egyszerűsége és esetlensége ellenére – vagy talán pont ezek miatt – működik, és habár egyes olasz oldalaknak nem kell a szomszédba menniük, hogy belerúgjanak a Mussolini unokába az énektudása miatt, Alessandra hangja egyáltalán nem vészes. Ahhoz képest pedig pláne nem, hogy zenei karrierje előzmény és folytatás nélküli (ráadásul akkor még nem volt ám autotune!), még ha technikailag valóban nem nyújt is kiemelkedő teljesítményt.

Mussolini dédunokája profi szerződést kapott a Laziónál

A Lazio csapatában kapott profi futballszerződést Romano Floriani Mussolini. A 18 éves játékos végigjárta az összes utánpótláscsapatot. A tehetségét senki nem vonja kétségbe, bár sokan gondolják úgy, hogy a neve miatt kapott különös elbánást – írják még 2021-ben a lapok, persze egy kis “szélsőjobboldalizással” vegyítve.

Alessandra nem akarta, hogy a fia a politikával foglalkozzon, így Romano Floriani sportolói karrierjét egyengették: „Nincs mit kommentálnom. Az a legjobb dolog számára, ha ebből kimarad. Semmiféleképp nem akarok beavatkozni a fiam magánéletébe vagy a karrierjébe” – mondta korábban a futballista édesanyja.

Korábbi ifjúsági edzője, Mauro Bianchessi annyit tett hozzá, hogy a családi szálaknak semmi köze a labdarúgó előremeneteléhez.

„Miután két évig keményen dolgoztunk, annak a gyümölcse érett be. Alázatos fiú, sosem panaszkodott. Kedvelem őt nagyon. Még nincs meg a kellő tapasztalata, de ígéretesnek tűnik, nagy segítségére lehet a klubnak. Nem érdekel, hogyan hívják, soha nem beszéltem a szüleivel. Az számít, hogy megérdemli a lehetőséget, nem pedig az, hogy mi a vezetékneve.”

Az olasz lapok szerint nem is ezzel van a baj, mint inkább azzal, hogy a Lazio drukkereit inspirálja a Mussolini név. A csapatot 2018-ban 50 ezer euróra büntette a hazai szövetség, miután szurkolói többször okoztak rasszista botrányt antiszemita feliratú pólókkal. Sokan emlékeznek még Paolo Di Canio fasiszta karlendítésére is a Stadio Olimpicóban, amivel óriási botrányt váltott ki.

Érdekes interjú Orbánról, Oroszországról, migránsokról

2019-ben az Azonnali.hu készített vele interjút, amiből számos érdekes választ kaphatunk Mussolinitől. Például szerinte egységes Európa szükséges, viszont Orbán Viktor ezt blokkolja, mert önző, nem érdekli Európa sorsa, hiszen átengedte a migránsokat az országokon keresztül nyugatra. 2019-ben ellenzett mindennemű szankciót Oroszország ellen, és szorgalmazott egy erősebb szövetséget a tagállamok között szociális alapon. Az interjú ide kattintva érhető el.

(Szent Korona Rádió)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Mussolini maradt Salò díszpolgára

Az olasz legfelsőbb bíróság szerint csak akkor bűncselekmény a “római köszöntés”, ha fennáll a fasiszta párt újjáalakulásának a veszélye