Józan ész: nem győznek elhatárolódni Macron ukrajnai tervétől a NATO-ban

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Olaf Scholz német kancellár után újabb nyugati politikusok reagáltak Emmanuel Macron tabudöntő kijelentésére. A francia elnök február 26-án arról beszélt teljesen kretén módon, hogy nem lehet kizárni, hogy európai szárazföldi csapatokat küldjenek az orosz-ukrán háborúba.

Támogasd adód 1%-ával Ukrajna felosztását igenlő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Az amerikai kormány nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azt mondta, hogy Joe Biden elnök álláspontja továbbra is egyértelmű. Az Egyesült Államok nem küld katonákat Ukrajnába.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szintén kizárta, hogy katonákkal segítenék az ukránokat. A politikus erről egy nappal azután beszélt, hogy utolsóként a magyar parlament is megszavazta országának NATO-csatlakozását.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök és a brit kormány is elhatárolódott Macron megszólalásától. A francia elnök felé egyedül Litvániából érkezett támogatás. Gabrielius Landsbergis külügyminiszter azt mondta, hogy Európa sorsa az ukrán harctéren dől el, ezért szükség van olyan politikusokra, akik új megoldásokban is gondolkoznak.

A francia elnök belföldről is kapott kritikát. A szocialisták pártelnöke kontraproduktívnak és megosztónak, a konzervatívok vezetője szörnyű következményekkel járónak nevezte Macron nyilatkozatát. A szélsőjobboldalt vezető Marine Le Pen ennél is erősebb szavakat használt. Szerinte Macron kijelentése 70 millió francia számára jelent egzisztenciális kockázatot.

A magyar reakció

Aggodalomra ad okot Macron elnök bejelentése, ezért is nagyon fontos, hogy Magyarország fenntartsa álláspontját: nem küld fegyvert Ukrajnába, ragaszkodik a tűzszünethez és a béketárgyalások mielőbbi megkezdésére szólítja fel a harcoló feleket – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a véderő-, katonai és légügyi attaséknak tartott értekezleten kedden Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, nem zárható ki annak lehetősége, hogy nyugati csapatokat küldjenek Ukrajnába, azt mondta, a háború elérkezett a legveszélyesebb szakaszába, az agresszor felülkerekedni látszik, ami a nyugati világ döntéshozóit cselekvésre kényszerítheti.

A miniszter úgy fogalmazott, “az európai béke ideje lezárult, háború van Európában, két európai, keresztény nép már két éve háborút vív, borzalmas vérontással”. Az öldöklés katonai eredményt nem hozott, és ennek a rövidtávú lehetősége sem bontakozik ki – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

(444, The Guardian)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Macron kirobbantaná a nyílt III. világháborút: francia csapatokat küldene Ukrajnába