Így lett “Battle of Belgrade” a Hunyadi filmből

Nemzeti büszkeségünk lehetne a Hunyadi sorozat. A nemzetközi térben mégis Belgrádként emlegetik Nándorfehérvárt. A nagyvilágban már nem lehetünk büszkék magyarságunkra? Könnyebb így eladni a sorozatot? Mindenesetre így lett Belgrád: 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a magyarságért harcoló HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Kissé PR-illatú cikkben mutatja be a Variety, a két legbefolyásosabb amerikai mozgóképes szaklap egyike az új magyar filmirányítás messze legambiciózusabb produkcióját, a Hunyadi című, tízrészes tévésorozatot.

A Hunyadi eddig 15,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásban részesült, amihez az elengedett adók formájában további adófizetői milliárdokat csapnak hozzá, így jelenleg 22,5 milliárd forint állami pénz van a produkcióban. Ez nemcsak bármely korábbi magyar tévésorozat vagy mozifilm költségvetésének sokszorosa, hanem több, mint a Magyarországon eddig forgatott bármelyik amerikai szupersorozat költségvetése.

A sorozat gyártásában partnerként részt vesz az a német Beta Film, amelyik a világsikerű Babylon Berlin mögött állt. Bár a főszerepet játszó színészek, az operatőr és több rendező is magyarok, alapvetően nemzetközi produkcióról van szó, nemzetközi stábbal, a sorozat címe pedig Magyarországot kivéve a „Rise of the Raven”, vagyis a Holló felemelkedése lesz. A sorozat producere, egyben kulcsfigurája a kanadai-magyar Robert Lantos.

De hiába lesz fontos része a sztorinak a magyarok leghíresebb győztes csatája, azt a külföldi nézők nem nándorfehérvári, hanem belgrádi csataként ismerhetik meg. A sorozat angol nyelvű információs anyagaiban legalábbis következetesen “Battle of Belgrade”-ként emlegetik a törökök, illetve a magyarok (Hunyadi serege + a keresztes segítőik) közötti összecsapást. Így a fontos szakmai kiadványnak számító Variety friss cikkében is így szerepel.

A cikk olyan formában helyezi történelmi perspektívába Hunyadi győzelmét, hogy ez tette lehetővé az olasz reneszánsz kibontakozását, mivel hetven évre megállította az ottomán török birodalom terjeszkedését. A Variety szerint a filmmel a vágás vége felé járnak. A korábbi tervek szerint idén decemberben lenne a hazai bemutató, és a sorozat mindképp futni fog az osztrák köztévében is.

A film producerei Lantos mellett Krskó Tibor, Hazai Cecilia , Hazai Kinga, Ari Lantos, Oliver Auspitz, Andreas Kamm és Koby Gal Raday. A hosszú ideje Rogán Antal környékén üzletelő Krskó igazi színes figura közülük. Gyakori partnerével, Csetényi Csabával együtt ők volt a NER korai korszakának kormányzati kommunikációs kedvencei, évekig csak a páros két közös cége kapott ilyen megrendeléseket, nem függetlenül attól, hogy Csetényi közben ugyanabban a házban laktak a Pasa Park nevű luxustelepen, ahol Rogánék végül abba a penthouse lakásba költöztek be, ami eredetileg Csetényiéké volt. Krskó sokat köszönhet Rogán belvárosi polgármesteri korszakának, 2011 óta az ő biznisze ugyanis a Bazilika előtti karácsonyi vásár és két éve a Vörösmarty téri is, illetve az övé a léggömb-kilátó a Városligetben. Krsko régóta producerkedik, társproducerként benne volt a Sorstalanságban és a Szabadság, szerelemben is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Aranybulla – identitásformáló “magyar Trónok harca” helyett nézhető dokumentumfilm

(444 nyomán Szent Korona Rádió)