130 éves a magyar Pompej

Budapest egyik kulturális gyöngyszeme, az Aquincumi Múzeum, idén ünnepli megalapításának 130. évfordulóját. 1894. május 10-én nyitotta meg kapuit ez a lenyűgöző intézmény, amely azóta is az aquincumi polgárváros történetét és régészeti leleteit őrzi.

Kérjük, támogasd adód 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Ez a különleges évforduló alkalmából egy sor izgalmas programmal készülnek a múzeum munkatársai. A “Aquincum 130 – a java” című időszaki kiállítás a múzeum alapításának 130. évfordulóját ünnepli, bemutatva az elmúlt évtizedek legérdekesebb és legszebb leleteit, valamint az aquincumi romok előkerülésének történetét is.

A Vasárnapi Újság 1894-es beszámolóját idézve, az akkori közönség számára is lenyűgöző látványt nyújtott az újonnan megnyíló múzeum. Az épület, melyet Orczy Gyula fővárosi mérnök tervezett, görög-római stílusban épült, és már messziről felhívja magára a figyelmet. A két korinthusi oszloppal díszített előcsarnok és a nagy terem, melynek díszítése a pompejii házak falfestményeihez hasonló, már akkoriban is jelentős érdeklődést váltott ki.

A múzeum és a hozzá tartozó régészeti park az elmúlt 130 év alatt jelentős fejlődésen ment keresztül. A látogatók nem csak a római lakóházat és a világhírű aquincumi orgonát csodálhatják meg, hanem a gazdag gyűjteményt is, amely a múzeum látványraktárában található.

A jubileumi ünnepségek során a múzeum számos kapcsolódó programmal, sétával, előadással és sok egyéb érdekességgel várja a látogatókat. A “Aquincum 130” kiállítás mellett a múzeum modernizációs tervei is a jövőbe mutatnak, miközben a múltat tisztelik.

Csodálatos gyűjtemény Fotó: Aquincum múzeum

Ne maradjon le senki az Aquincumi Múzeum születésnapi ünnepségéről! Kövesse a múzeum eseményeit, fedezze fel újra Budapest római kori örökségét, és élje át az aquincumi történetek izgalmát. Az Aquincumi Múzeum, mint a Budapesti Történeti Múzeum része, továbbra is fontos szerepet tölt be a város kulturális életében, és a jövő generációi számára is megőrzi ezt a gazdag történelmi örökséget.

Előkerült az aquincumi katonaváros első Mithras-szentélye

(Szent Korona Rádió)