Korlátozzák az energiaitalok eladását Romániában

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára. Bár nyilvánvaló, hogy az energiaitalok fogyasztásánál jóval károsabb dolgok is fenyegetik a fiatalokat, főleg a normális szellemi fejlődésüket, azért üdvözlendő a döntés.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a normalitásért harcoló HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

 A jogszabály értelmében

tilos lesz 18 év alattiaknak eladni azokat az italokat, amelyek a koffeinből, taurinból, karnitinból, guaranából, glükuronolaktonból, vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületből legalább kettőt tartalmaznak.

A törvény az italautomatákra és online kereskedelemre, valamint az egészségügyi és oktatási intézményekre is kiterjeszti a tiltást. A törvény az energiaitalok árusítását és reklámozását is betiltja a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.

Az előírások megszegése kihágásnak minősül, melyet 100 és 20 000 lej (7800 – 2,3 millió forint) közötti bírsággal, illetve a kereskedelmi tevékenység 10-től 30 napig terjedő felfüggesztésével sújthatnak.

A kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói által tavaly decemberben előterjesztett javaslatot 238 képviselő támogatta, egy ellenezte, 12-en tartózkodtak.

Itthon még ott tartunk, hogy a kormány támogatja az ipart

Korábban a Mi Hazánk átfogó stratégia megalkotását javasolta a magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében.

Dúró Dóra több felszólalásában, sajtótájékoztatójában álszentnek, képmutatónak és elégtelennek nevezte a kormány energiaital-fogyasztással kapcsolatban induló kampányát (hosszú évek nyomása után indítottak egy ilyet – a szerk.) arra hivatkozva, hogy

az elmúlt években a kabinet az adófizetők pénzéből több mint 18 milliárd forinttal támogatta az ilyen termékeket gyártó egyik céget, a Hell Energy Magyarország Kft.-t.

A Mi Hazánk javaslata, hogy az energiaitalok dobozán – a dohánytermékekhez hasonlóan – tüntessék fel a káros hatásokat, korlátozzák a forgalmazást és a reklámtevékenységet, illetve mondja ki a kormány, hogy állami pénzből nem támogat egészségtelen élelmiszereket előállító cégeket.

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Romániában betiltják az energiaitalok kiskorúaknak történő árusítását

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)