Határozottan elhatárolódik a görögkatolikus egyház attól a paptól aki ellen zaklatásért emeltek vádat

A Debreceni Járásbíróság vádat emelt azzal a volt görögkatolikus pappal szemben, akit három kislány elleni szexuális erőszakkal vádolnak. Bár az ilyen esetekben fontos felvetni, hogy az elkövetőkre egyáltalán lehet e papként hivatkozni, mivel a papi minőségtől olyan messze vannak mint Makó Jeruzsálemtől.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Még tavaly májusban robbant ki az a botrány, amelynek keretében a Hajdúdorogi Főegyházmegye egyik volt papját, nevezetesen Sz. atyát azzal vádolta meg három fiatalkorú lány, hogy fogdosta őket, és belenyúlt a bugyijukba.

Az első lány felszólalása után áthelyezték a papot és egy belső vizsgálat után, lezárták az ügyet, abban a hitben, hogy az említett atya ártatlan. A második esetnél azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy komolyabb lépéseket kell tenni az ügyben és a nyomozással párhuzamosan az egyház belső vizsgálatot is indított, amelynek során fokozatosan vonták meg Sz. atyától a hivatalos feladatait:

  • 2023. június 21-i hatállyal eltiltották a nyilvános szertartások végzésétől;
  • 2023. július 1-i hatállyal felmentették az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából;
  • ugyanezen intézkedés keretében – ugyanezzel a hatállyal szolgálaton kívül helyezte, majd
  • október 26-i hatállyal minden papi tevékenységtől eltiltotta – erről az egyház honlapján jelent meg nyilvános értesítés.

Ezután Kocsis Fülöp metropolita kezdeményezésére decemberben Máriapócsról is eltávolították a gyanúsított papot. „Az egyházi vizsgálat folyamatáról és eredményeiről a Hittani Dikasztérium az előírásoknak megfelelően értesítést kapott, illetve a Főegyházmegye a Dikasztérium utasításai szerint jár el” – írja a közlemény.

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház felajánlotta segítségét az áldozatoknak és azok családjának.

Megrendülten állunk az eset előtt, és várjuk az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez fogja Sz. atya további sorsát meghatározni

– áll közleményükben. Azzal zárják, hogy teljesen elfogadhatatlannak tartanak mindenféle, gyermekkel kapcsolatos visszaélést, és az egyházban eddig sem volt és ezután sem lesz helye gyermekbántalmazásnak.

 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kocsis Fülöp érsek: “Az LMBTQ propaganda nyílt színterű ideológiai támadás”

(Index nyomán Szent Korona Rádió)