Avgyijivkának meg vannak számlálva a napjai, az oroszok mindenhol támadnak

Talán 72 órája sincs a Donyeck megyei településnek, mint a fenti térképen is látható, egy zsákba került és az oroszok teljesen átvették a kezdeményezést az arcvonal teljes hosszában. Gyakorlatilag minden irányban kisebb-nagyobb előrenyomulások történnek.

Adód 1%-ával támogasd az Ukrajna felosztását igenlő HVIM-t!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldheted el!
Adószám: 18218082-1-07

Heves harcok zajlanak a városon belül. Csapataink minden rendelkezésre álló erőt és eszközt bevetnek az ellenség visszaszorítására. Új állásokat és szilárd erődítményeket készítenek elő, figyelembe véve minden lehetséges forgatókönyvet

– közölte Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka.

A tábornok a kialakult helyzetet „nehéznek, de ellenőrzés alatt lévőnek” nevezte, és azt mondta hogy a parancsnokok feladata a helyzet stabilizálása.

Az ukrán hadsereg a közösségi médiában közölte, hogy „helytállnak”, és a harcoló csapatokat megerősítették.

Jelentős város

Avgyejevka nem csak szimbolikus jelentőséggel, hanem operatív jelentőséggel is bír – mondta Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója.

“Ha az ukrán hadsereg elveszíti a várost, az orosz hadsereg képes lesz logisztikai folyosókat kiépíteni, hogy a front nagy részét ellássa utánpótlással” – mondta Podoljak.

Elfogyott a lőszer

Főleg a tüzérségi fölény lett számottevő az oroszok javára. Az ukránoknak elfogyott a lőszere, ezért az USA-hoz is rimánkodnak, hogy segítsenek.

Zelenszkij tárgyalgat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral, Párizsban pedig Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik, hogy kétoldalú biztonsági megállapodásokat írjon alá, csütörtök esti beszédében kijelentette: „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy harcosaink elegendő vezetői és technológiai képességgel rendelkezzenek ahhoz, hogy minél több ukrán életet megmentsenek”.

(Szent Korona Rádió)