Gyermekvédelmi Törvény a gyakorlatban: pénzbüntetést kapott a Líra egy LMBTQP-propagandát tartalmazó könyv miatt

5 millió forintos pénzbírságra büntette a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal a Líra Könyv Zrt., amiért egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaznak. Reméljük, ezúttal már minden vessző a helyén van…

Kérjük, támogasd adód 1%-ával az LMBTQP-lobbi ellen küzdő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

2023. szeptember 28-án a kormányhivatal célellenőrzést végzett a Líra kecskeméti könyvesboltjában. Az ellenőrök összesen hat, a boltban árusított könyv kapcsán vettek fel jegyzőkönyvet, mivel azok a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek.

A könyvek az alábbiak voltak: Francesca Cavallo és Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak, Yuval Noah Harai: A világ urai. 2. rész Miért nem igazságos a világ, Christoper Dell: Szörnyek könyve, avagy a képzelet állatkertje, Bán Zsófia: Vagánybagoly és a negyedik Á. avagy mindenki láthat mást, Kiss Judit Ágnes – Mesterházi Mónika – Miklya Luzsányi Mónika – Molnár Krisztina Rita – Szabó T. Anna – Tóth Krisztina: Magyar mesék lázadó lányoknak, valamint Tamzin Merchant: Kalaposok.

A jogszabálynak azon pontja alapján indították el az eljárást, amely szerint ilyen könyveket nem lehet árusítani iskoláktól, templomoktól, gyermekvédelmi intézményektől számított 200 méteres távolságon belül. Mint a legtöbb városban, így Kecskeméten is a belvárosi üzletek nagy része templomok és iskolák közelségében van, így van ez a Líra Hornyik körúti üzletével is – írta a könyvkiadó a Telexnek. A szerintük a jogszabályban rögzített határidőket túllépő eljárásban a kormányhivatal nyilatkozatot kért a Líra Könyv Zrt.-től, hogy a felsorolt könyvek témája kapcsán ismertesse álláspontját.

A hatóság 2023. december 6-án online rendelést adott le a Líra webshopjában Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyvére azzal, hogy a megrendelt könyv átvételi helyeként a Líra Hornyik körúti boltját jelölte meg, majd a megrendelt könyvet 2023. december 14-én a boltban átvette és kifizette. A kiadvány online megrendelése és átvétele miatt a kormányhivatal ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára.

A Líra tudomása szerint ugyanennek a könyvnek fólia nélküli forgalmazásáért versenytársukat, a Librit tavaly tavasszal egymillió forintos bírsággal sújtotta a hatóság. Mindez azért fontos körülmény, mert ez az ügy a 2024. február 7-én, a Fővárosi Törvényszéken jogerősen lezárult perükben is előkerült.

„Arra a kérdésre ugyanis, hogy a Fővárosi Kormányhivatal egy nagyon hasonló ügyben miért sújtotta a Librit egymillió forintra, miközben a Lírára egy másik könyv forgalmazásáért 12 milliós bírságot szabtak ki, a hatóság jogi képviselője azt válaszolta, hogy azért, mert a Líra esetében egy olyan könyvről volt szó, amely megjelenítette a homoszexualitást, a Libri esetében pedig egy olyan könyvről, amelyik a nemváltást ábrázolta. Tehát az egyik jogesetben az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv forgalmazásért tizenketted részét kellett a Librinek fizetnie, mint jóval kisebb versenytársának, a másik esetben pedig a Lírának kéne ötször annyit fizetnie – ugyanazért a könyvért.”

Nemrég a Fővárosi Törvényszék a törvény szövegének vesszőhibája miatt úgy döntött, hogy egy másik esetben a Lírának nem kell megfizetnie a 12 millió forintos bírságot.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Olyan “szigorú” a gyermekvédelmi törvény, hogy a gyermekmegrontó könyveket szórakoztató irodalomként lehet árusítani

(Humen Online nyomán Szent Korona Rádió)