Történelmi javulás a szlovák-magyar viszonyban?

Lehet-e úgy a határon túli magyarság érdekeit is képviselni, hogy közben a jó kapcsolatokra törekszünk a Trianoni utódállamok vezetésével? Ez bizony komoly kérdés. Egy biztos. Barátkozni csak az erő pozíciójából érdemes, emiatt örömteli az utóbbi évek feszített küzdelme a Magyar Honvédség megerősítéséért. Fico védelmi minisztere nemrég hazánkba látogatott, aki kapott egy kis ízelítőt az új magyar haditechnikából. Leopard 2A7, a PzH 2000, a Lynx és a Gidrán harceszközökkel tartottak neki bemutatót Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter társaságában. Robert Kalinák kiemelte, nem helyes, ha az Európai Unióban csak egy nézőpont létezhet. Mindkét ország képviselője egyetértett abban, hogy az orosz–ukrán háború mihamarabbi lezárása szükséges.

Adód 1%-ával egy erős Magyarországért küzdő HVIM-t támogatod!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

A bemutatót természetesen sajtónyilvánosra tervezték. ,,Ezt a háborút abba kell hagyni, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta a honvédelmi miniszter pénteken Tatán, ahol a szlovák védelmi miniszterrel közösen meglátogatta az új technikai eszközökkel ellátott Klapka György 1. Páncélosdandárt és a kiképzésüket támogató szimulációs központot.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, az Ukrajnában dúló háború körülményei és eseményei értékelésében egyetért szlovák kollégájával. – Bármilyen vékony is az a hang, amit mi a kezdetek óta képviselünk, egyre erősebben és határozottabban kell mondani – fogalmazott.

A politikus rámutatott: Szlovákia és Magyarország egyszerre tag az Európai Unióban és a NATO-ban,

,,a legfontosabb azonban, hogy egymás szomszédjai, közös történelemmel, közös értékekkel és a lehető legszorosabb stratégiai partnerségben.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Szlovákia bizalmát jelzi, hogy új harcászati repülőgépei megérkezéséig a magyar légierő biztosíthatja a szomszédos ország légterét.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter a Leopard 2A7, a PzH 2000, a Lynx és a Gidrán harceszközök bemutatóját követően hozzátette, a korszerű eszközök egy részét Magyarországon gyártják, így a védelmi ipar területén is közös gondolkodásra és együttműködésre nyílik tér.

KLAPKA György; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KALINÁK, Robert

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter köszöntőjében kiemelte, nem helyes, ha az Európai Unióban csak egy nézőpont létezhet. Úgy vélte, a konfliktusok meghosszabbítása egyik országnak sem válik hasznára.

,,Békére és nyugalomra van szükség ahhoz, hogy foglalkozni tudjunk a saját országaink fejlesztésével”

– mondta.

Hogyan semmisülnek meg a Leopárdok Ukrajnában?

Itt vannak a Leopárdok: kis harckocsis kérdezz-felelek

Az újra bejelentett Gidránok, és a növekvő magyar részarány

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)