Egyre jobban szorul a hurok az ukrán állampolgárok körül

Egy valami biztos, Ukrajnának égető szüksége van újoncokra a háború folytatásához, viszont egyre szélsőségesebb eszközökhöz kell nyúlniuk, hogy a sorozások sikeresek legyenek. 

Kérjük, támogasd adód 1%-ával Ukrajna felosztását igenlő HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Az ukrán parlament első olvasatban támogatta szerdán a mozgósítás megerősítéséről szóló, a kormány által átdolgozott törvénytervezetet – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon.

Közlése szerint a kormány által készített előterjesztést 243 képviselő szavazta meg. A tervezet elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség. Zseleznyak hozzátette, hogy módosító indítványokat február 21-ig lehet benyújtani. Szavai szerint a törvényjavaslatot a második, végleges olvasatban nagy valószínűséggel február utolsó hetében fogadja el a parlament, és várhatóan áprilisban lép hatályba.

Január 11-én az ukrán parlament visszaküldte átdolgozásra a kormánynak a vitákat kiváltó törvényjavaslatot, amelynek új, javított változatát január 30-án nyújtotta be a kormány a parlamentnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényjavaslat új változata alapján a mozgósítást elkerülő hadkötelesekkel szemben bírósági határozat alapján lehet majd intézkedni.

Eszerint a területi hadkiegészítő központnak jogában állna bírósághoz fordulni, ha valaki a mozgósításáról szóló értesítés kézhezvételétől számított tíz napon belül nem jelenik meg a központban vagy külföldi diplomáciai képviseleten.

Büntetésként zárolhatják a bankszámláját, bevonhatják a jogosítványát, illetve megtilthatják neki a külföldre utazást, amíg nem tesz eleget a megjelenési kötelezettségének.

A kormány azt is javasolja, hogy csak olyan férfiak kerüljenek be új alkalmazottként a közszolgálatba, akik fegyveres alapképzést kaptak, vagy letöltötték a katonai szolgálatot. Ez alól kivételt képeznek az egészségileg katonai szolgálatra alkalmatlanok, illetve azok, akik valamilyen közszolgálati intézménynél dolgoznak.

Zseleznyak arról is tájékoztatott, hogy a parlament megszavazta Julija Laputyina veteránügyi miniszter menesztését. A tárcavezető hétfőn nyújtotta be lemondását, a szakbizottság értékelésében elégedetlenségét fejezte ki a miniszter munkájával. A törvényhozás ugyancsak menesztette Jurij Buhlakot, a Központi Választási Bizottság (CVK) tagját, aki 12 nappal az orosz invázió előtt hagyta el Ukrajnát, nem tért vissza, de továbbra is felvette a fizetését.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ukrajnában még a nyomozók is oroszul beszélnek

Ez a Fidesz valódi arca: “Oroszország nem győzhet, csatlakoztunk Ukrajna béketervéhez” – mondta Novák Katalin

(VG nyomán Szent Korona Rádió)