Világrekorder a nemzeti összetartozásról elnevezett kötélhíd

Áprilisban készülhet el a Nemzeti összetartozás hídja Sátoraljaújhely mellett, mely a Szár-hegyet és a Várhegyet köti össze. A kötélhíd hossza több mint 700 méter, hat acélsodrony kötél tartja a magasban.

A HVIM harcol a modernitással szemben! Ajánld fel adód 1%-át Te is!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashatsz.
Felajánlásodat az Azonosságtudat Alapítványnak küldd el!
Adószám: 18218082-1-07

Van olyan csúcsépítmény, amely rekorder és éppen Magyarországon található: nálunk készül a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja, amely több mint 700 méter hosszú. Ezzel beírhatja hazánk magát a rekordok könyvébe – írja a Világgazdaság a Tények plusz riportja alapján. A sátoraljaújhelyi Nemzeti összetartozás hídja lassan teljesen felépül.

A világ leghosszabb kötélhídja épül Zemplénben (Forrás: VG)

Kelet-Magyarországon, a szlovák határtól néhány kilométerre turistalátványosság céljából épül a több száz tonnás világrekorder híd.

„Különlegessége, hogy nem egy függőhíd, hanem egy kötélhíd az, amin át lehet majd menni”

– mondta Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.

A híd fémből készült, hat acélsodrony kötél tartja nagy magasságban, a levegőben a két hegy között, ettől világszinten is több szempontból egyedi. Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon ez a leghosszabb épített ilyenfajta híd, tehát ez egyedi, rekordhíd – hangsúlyozta a város polgármestere.

A Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő kötélhíd nemcsak lélegzetelállító, de bizonyos esetekben még a turistáknak is kihívást jelent, hiszen aki csak egy kicsit is fél a magasságtól, biztosan nem mer majd átmenni rajta. Ami a biztonságát illeti, ez egy stabil híd, nem fog kilengeni nagy szél esetén sem.

Világrekorder lesz a zempléni függőhíd

Ha minden a terv szerint megy, tavasszal már jöhetnek a turisták.

A Nemzeti összetartozás hídjának terve már évekkel ezelőtt kész volt, már akkor az volt a cél, hogy a 14 ezer lakosú Sátoraljaújhelyen világrekordot állítsanak fel a kötélhíddal. Először úgy tűnt, ez könnyen sikerülhet, de aztán váratlanul a csehek is beszálltak a „versenybe”: Dolni Moravában felépítettek egy 721 méter hosszú kötélhidat. Az elsődleges tervek szerint ez a hossz meghaladta a magyar híd méretét. Egy ideig úgy tűnt, nem lesz világrekorder a magyar átkelő. Később azonban kiderült, hogy a cseh építészek a híd rögzített, kétoldali talajjáró felületét is beleszámolták a híd hosszába, így végül a felépített magyar kötélhíd hosszabb lett.

A híd – amelynek a közepére hatalmas üveglapok kerülnek nemsokára – a tervek szerint április környékén készülhet el teljesen, és legkésőbb nyár elejétől már végigmehetnek rajta a látogatók.

Borítókép: Áprilisban készülhet el a világrekorder kötélhíd Sátoraljaújhely mellett (Forrás: Zemplén FM)