Sötét napokon vannak túl a tűzoltók

Az elmúlt napokban különösen sok tragédia történt, amiről beszámoltak a katasztrófavédők. A földrengéstől a halálos tűzön át a szénmonoxid is több áldozatot szedett már idén. Bízunk benne, hogy ez a tragédiasorozat nem fog sokáig tartani.

Bár tűzoltó-alegysége nincs, de kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A szörnyű sorozat földrengéssel vette kezdetét. A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint 2024. február 3-án 6 órakor 2,2 magnitúdójú földrengés keletkezett Magyarországon, Jánossomorja térségében. A lakosság az epicentrum közelében érezhette a rengést, károkról azonban nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Szénmonoxid mérgezésben halt meg

Szombaton kora este érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Torony településen, a Rohonczi utca egyik családi házában egy ember rosszul lett. Az épületben hárman tartózkodtak, egyikük a fürdőszobában. A többiek arra lettek figyelmesek, hogy a lakás másik pontján megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő. A fürdőszobában, ahol egy gázüzemű, vízátfolyós melegítő üzemelt, nem volt ilyen jelzőberendezés. A gyors beavatkozás ellenére az itt lévő ember életén már nem lehetett segíteni. A tűzoltók a helyiség átszellőztetését követően is magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki.

Monokon halálos tűz ütött ki

Hétfő délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Monokon kigyulladt egy épület. A Bem József utcában álló hetvenkét négyzetméteres családi házhoz három járművel vonultak a tűzoltók. Oltás közben az épületben egy idős férfi holttestét találták meg. A munkálatok során egy felhevült gázpalackot kivittek a házból és lehűtötték azt, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjon. Az épület födémje is égett, ezért az oltás érdekében a tetőt is meg kellett bontani.

A tűz keletkezési körülményeinek feltárása érdekében tűzvizsgálati eljárás indul.

Apátfalván egy életet követelt a tűzeset

Alig két órával a monoki halálos tűz után újabb tragikus tűzeset volt, ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalván. Hétfőn késő délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Széchenyi utcában kigyulladt egy hatvannégy négyzetméteres ház. A huszonnégy négyzetméteren pusztító tűz két helyiséget érintett, és az épület tetejére is átterjedt. Három járművel vonultak a helyszínre a tűzoltók, akik oltás közben egy holttestet találtak. A tűz keletkezési körülményeit tűzvizsgálat fogja feltárni.

(Szent Korona Rádió)