36 célpontot támadott a “demokratikus” angolszász légierő Jemenben

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kombinált légi és tengeri csapásokat hajtott végre legalább 36 célpont ellen 13 helyszínen Jemenben – jelentette be szombaton az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A közös műveletet az amerikai haditengerészet hajóiról indított Tomahawk rakétákkal és a USS Eisenhower repülőgép-hordozóról indított F/A-18-as vadászbombázókkal hajtották végre. Az amerikai központi parancsnokság közölte, hogy a rajtaütés “több földalatti raktárhelyiséget, parancsnoki és irányítási, rakétarendszereket, UAV-raktárakat és műveleti helyszíneket, radarokat és helikoptereket” vett célba.

“Ezeknek a csapásoknak az a célja, hogy a húszik által az amerikai és brit hajók, valamint a nemzetközi kereskedelmi hajózás elleni vakmerő és törvénytelen támadásaik folytatásához használt képességeket megbénítsák” – közölte a CENTCOM.

Korábban szombaton az Egyesült Államok hat jemeni helyszínre mért csapást, mondván, hogy azokon húszi cirkálórakétákat tartottak, amelyeket a Vörös-tengeren lévő hajókra akartak kilőni – jelentette az amerikai központi parancsnokság az X-en (korábban Twitter).

Válaszul a húszik “eszkalációra eszkalációval fognak válaszolni” Mohammed al-Bukhaiti magas rangú politikai tisztviselő és szóvivő szerint. “A cionista entitás elleni katonai műveleteink addig folytatódnak, amíg a Gáza elleni agresszió meg nem szűnik, bármilyen áldozatba is kerüljön ez nekünk” – írta az X-en.

A jemeni Húszi lázadók a palesztinokkal szolidaritást vállalva az izraeli-Hamász konfliktus tavaly októberi kirobbanása óta támadják a térségbeli hajózást. Kezdetben csak az izraeli kötődésű hajókat vették célba, később az amerikai és brit tulajdonú hajókat is támadni kezdték, miután a koalíció csapásokat mért Jemenre.

A legutóbbi, szombati támadásra az Irakot és Szíriát ért pénteki légicsapások sorát követően került sor. Washington azt állította, hogy az Iszlám Ellenállás mozgalom tagjai és más, “Irán által támogatott” milíciák ellen irányult, válaszul arra a dróncsapásra, amely a múlt hétvégén három amerikai katonát ölt meg egy jordániai katonai létesítményben.

(Orosz Hírek)

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Szijjártó kezdeményezi a jemeni húszik terrorszervezetté nyilvánítását