Nemzetközi szinten is elismerték az óbudán felfedezett Mithras-szentélyt

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa – MNB) által kiadott friss nyilatkozat alapján óriási érdeklődéssel és elismeréssel fogadták a régészeti világ legújabb áttörését: az óbudai Folyamőr utca 5 szám alatt, az egykori Óbudai Szeszgyár területén végzett előzetes feltárás során, hogy egy Mithraeum, azaz Mithras-szentély maradványait azonosították a szakemberek. A kultusszal bővebben a DuoGladii folyóiratban is foglalkoztak.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az előkerült Mithraeum rendkívüli jelentőségű, hiszen több szempontból is kiemelkedőnek számít. Az ICOMOS MNB nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy:

“Ezt a vallás- és társadalomtörténeti szempontból kiemelkedő, nemzetközi jelentőségű építészettörténeti emléket meg kell őrizni!”

Az újonnan felfedezett lelet különlegességét tovább növeli, hogy:

“A tribunus laticlavius legio-táborban lévő magánszentélye mellett ez az első ilyen szentély a katonavárosban; több oltár, így az egyedi Transitus-oltár is az eredeti helyén maradt meg!”

Az ICOMOS MNB felszólítja az érintetteket, hogy gondoskodjanak a Mithraeum megfelelő védelméről és bemutatásáról:

“Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága elengedhetetlennek tartja a kivételes vallástörténeti emlék szakszerű megőrzését!”

A leletek Forrás: Aquincum

A beruházás veszélyezteti a páratlan leletet

Azonban aggodalomra ad okot, hogy a tervezett beruházások, például a lakópark építése teljes egészében elpusztíthatja ezt a kulturális kincset. Az ICOMOS MNB határozottan állítja:

“Az értékes lelet megőrzése és bemutatása kiemelkedő fontosságú!”

A soporoni Mithrász-szentély

Az ókori Aquincum felfedezései fokozatosan bontakoznak ki, és minden újabb lelettel egyre gazdagabbá válik a város történeti és kulturális háttere. Az újonnan felfedezett Mithraeum bemutatása és megőrzése hozzájárul ahhoz, hogy a múlt értékei megmaradjanak és azokat megfelelően tárják fel a jövő generációi számára.

Előkerült az aquincumi katonaváros első Mithras-szentélye

 

(Szent Korona Rádió)