Kórházban fekvőket gyilkoltat le Izrael

Az izraeli kommandósok orvosoknak és ápolóknak öltözve hatoltak be a kórházba, amint az a közösségi médiában megosztott CCTV-felvételeken látható.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az izraeli terrorelhárító erők keddre virradó éjjel támadtak rá kórházban fekvő palesztinokra a dzsenini menekülttáborban azt állítva, hogy: meghiúsítottak egy október 7-hez hasonló terrortámadást, amelynek végrehajtója egy sejt lett volna, amely a ciszjordániai Dzsenínben lévő Ibn Szína kórházban rejtőzött és tervezte a támadást.

Az IDF, az izraeli rendőrség YAMAM terrorelhárító erői és a Shin Bet közös közleménye szerint a művelet során megölték Mohammad Jalamna Hamász szabadságharcost és két társát, akiket a kórházban ápoltak.

Az izraeli kommandósok orvosoknak, betegeknek és más palesztin civileknek álcázták magukat. Az interneten és az izraeli médiában megosztott felvételeken mintegy tucatnyi izraeli katona látható a kórházban, támadófegyverekkel felfegyverkezve:

A Hamász úgy reagált a támadásra, hogy “Izrael bűntettei nem maradnak válasz nélkül”, és kiemelték, hogy a gyilkosságok “a megszállás folyamatos bűntetteinek folytatásai népünk ellen Gázától Dzseninig”.

Az izraeli média szerint a rajtaütés körülbelül 10 percig tartott, és hajnali fél hatkor történt. Az egyik izraeli kommandós arabul beszélt a rajtaütés idején – jelentette az Israel Hayom.

A rajtaütés során a kórház egyes részei is megsérültek, az ágyak felborultak, a padlót és a berendezéseket vérfoltok borították.

Az egészségügyi minisztérium kórházi vezetője, Naji Nazzal az AFP-nek elmondta, hogy a támadás a kórház rehabilitációs osztályán történt, ahol Basil Ghazawi kezelés alatt állt.

“Hangtompítóval felszerelt fegyvereket használtak [az izraeli erők]” – mondta a hírügynökségnek.

Az AFP egyik fotósa elmondta, hogy a rajtaütést követően egy párnán vérrel borított lövedék által ütött lyukat látott – jelentette a hírügynökség.

Kórházak elleni támadások

A palesztin egészségügyi minisztérium elítélte a támadást, mondván, hogy az egészségügyi létesítmények a nemzetközi jog szerint különleges védelmet élveznek.

“Az egészségügyi miniszter sürgősen felszólítja az ENSZ Közgyűlését, a nemzetközi intézményeket és az emberi jogi szervezeteket, hogy vessenek véget a megszállás [Izrael] által népünk és az egészségügyi központok ellen elkövetett mindennapos bűncselekmények sorozatának” – áll a minisztérium közleményében.

Nem ez az első eset, hogy az izraeli erők a gázai háború október 7-i kezdete óta rajtaütnek és célba veszik az Ibn Szína kórházat.

Novemberben az izraeli erők és tankok egy rajtaütés során körülzárták a kórházat. A városban legalább négy kórházat ostromoltak, köztük az Ibn Szína kórházat is.

“Az izraeli erők megjelentek az Ibn Szína kórháznál, amely az egyik legnagyobb a megszállt Ciszjordániában. Razzia keretében jelentek meg, ahol arra kérték az egészségügyi személyzetet, hogy tegyék fel a kezüket és ürítsék ki a kórházat” – jelentette az Al Jazeera tudósítója.

A rajtaütés során legalább két mentőápolót letartóztattak, míg a dzsenini menekülttáborban dróncsapásokkal három emberrel végeztek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izrael támadást indított Gáza legnagyobb kórháza ellen

Izrael tüzet nyitott a gázai al-Kudsz kórház intenzív osztályára

Karácsony napján gyermekkórházat bombázott Izrael

Izraeli orvosok: Az IDF pusztítsa el a gázai kórházakat!

(Szent Korona Rádió)