Izrael támadást indított Gáza legnagyobb kórháza ellen

Kórház ellen indított támadást Izrael, miután az amerikai tisztviselők is támogatták az ország azon állításait, hogy a komplexumban fegyveresek állomásoznak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hadműveletet indítottak a Gázai övezet északi részén található al-Shifa kórház, a palesztin enklávé legnagyobb egészségügyi komplexuma ellen. Az IDF tisztviselői szerint a létesítményt a Hamász katonai célokra használta, amit a fegyveres csoport visszautasít.

Az IDF szerda hajnalban jelentette be a rajtaütést, mondván, hogy “precíz és célzott műveletet” hajtanak végre a Hamász harcosai ellen egy “meghatározott területen belül a Shifa kórházban”, azzal is vádolva a csoportot, hogy ott “emberi pajzsokat” használ.

“Az elmúlt hetekben az IDF nyilvánosan újra és újra figyelmeztetett arra, hogy a Hamász folyamatos katonai jelenléte a Shifa kórházban veszélyezteti a nemzetközi jog szerinti védett státuszát, és elegendő időt biztosított arra, hogy véget vessen a kórházzal való jogellenes visszaélésnek” – tette hozzá a terrorállam a hadserege.

Kedden Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy az izraeli hadsereg a gázai kórházakat legitim katonai célpontoknak tekinti – nem törődve a több tízezer civillel, köztük nőkkel és gyermekekkel -, és megismételte azokat az állításokat, amelyek szerint a palesztin erők az al-Shifa alatti földalatti alagutakban parancsnoki központot tartanak fenn.

A Hamász szabadságharcos szervezet később elítélte az IDF rajtaütését, mondván, hogy mind Izraelt, mind az Egyesült Államokat “teljes mértékben felelőssé teszi a Shifa orvosi komplexum megrohamozásának következményeiért”. A fegyveresek azzal vádolták az amerikai tisztviselőket, hogy “hamis narratívával” házalnak, amely lehetővé teszi “a civilek elleni további mészárlásokat”, miután a Fehér Ház támogatta az izraeli állításokat, miszerint a Hamász katonai célokra használja a kórházat.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, John Kirby kedden újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy “a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád tagjai az al-Shifából irányító és ellenőrző központot működtetnek”, és azt állította, hogy a csoportok “fegyvereket tárolnak ott”. Kirby ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington nem támogatja a komplexum elleni izraeli légicsapásokat, kijelentve, hogy a helyszínen tartózkodó civilek “megérdemlik, hogy ne kerüljenek kereszttűzbe”.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy előzetesen értesült az IDF rajtaütéséről, és hogy az izraeli erők figyelmeztették a kórházban tartózkodókat, hogy “ne tartózkodjanak az ablakok közelében” – mondta Ashraf al-Qudra, a minisztérium szóvivője.

Az al-Shifa kórház igazgatója, Mohammad Abu Salmiya kedd este az AFP-nek nyilatkozva szörnyű állapotokról számolt be az intézményben, mondván, hogy a személyzet legalább 179 holttestet volt kénytelen “tömegsírba” temetni.

“Holttestek hevernek a kórházkomplexumban, és a hullaházakban már nincs áram” – mondta Salmiya, hozzátéve, hogy hét csecsemő és 29 intenzív osztályon kezelt beteg volt a kórház udvarán eltemetettek között.

Elsőként az IDF a sebészeti tömböt rohanta meg.

A palesztin egészségügyi tisztviselők szerint több mint 11 000 ember halt meg a hetek óta tartó gázai tüzérségi és légicsapásokban, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok mintegy 40%-a gyermek.

Izrael elveszíti a propagandaháborút?

Ismét ártatlan csecsemők élete száradhat Izrael lelkén

(Russia Today nyomán Szent Korona Rádió)