Ezt jelenti a nindzsáskodás? Megfenyegetnek, ezért megszavazod Ukrajna támogatását?

Miután egy Stoltenberg telefon elég volt ahhoz, hogy belemenjünk a svéd NATO csatlakozásba, addig úgy tűnik, hogy egy EU-s fenyegetés meg az ukránoknak járó pénzcsomag megszavazására… 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Brüsszel azzal fenyegette Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja „a költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról szóló” megállapodást a február 1-jei csúcstalálkozón. A Politico szerint az egyik uniós tisztviselő egy magyar mondást kölcsönözve úgy fogalmazott, ha az EU élne az úgynevezett 7. cikkelyben foglaltakkal – ami a legsúlyosabb politikai szankció egy tagországgal szemben, és az uniós döntésekről való szavazati jog felfüggesztésével jár –, így a lap szerint „Orbán Viktor a béka segge alá kerülne”.

„Ez nagyjából összefoglalja, hogy hol tart a bizalom Orbán Viktor és más vezetők között” – fűzte hozzá a a neve elhallgatását kérő politikus.

Öt európai tisztviselő és diplomata szerint az EU készen áll arra, hogy lépéseket tegyenek Budapest ellen.

Ha Orbán Viktor a februári csúcstalálkozón ismét blokkolja a megállapodást, akkor a 7. cikkely alkalmazása Magyarország szavazati jogának megfosztására valós lehetőséggé válhat

– mondta az egyik uniós diplomata.

Az ukrán miniszterelnök azonban közölte, hogy nincs miért aggódni, hiszen Magyarország is jóváhagyta Kijev 50 milliárd eurós uniós támogatását.

Mind a 27 uniós tagállam előzetesen megállapodott egy négyéves, 50 milliárd eurós támogatási programról Ukrajna számára – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormányzat honlapja szerint. 

Ukrajna arra számít, hogy február 1-jén az EU jóváhagyja az 50 milliárd eurós új, négyéves támogatási programot. Előre kijelenthetjük, hogy ebbe mind a 27 EU-tagállam beleegyezett

– fogalmazott. A miniszterelnök szerint Ukrajna arra számít, hogy az EU az idén körülbelül a 2023-as szint körül tud majd pénzügyi támogatást nyújtani.

Az ukrán költségvetési hiány fedezéséhez fontos, hogy mintegy 18 milliárd eurót vonzzunk be az Európai Uniótól

– hangsúlyozta Shmihal. Emellett – jegyezte meg – Joe Biden amerikai elnök kormánya 11,8 milliárd dolláros költségvetési támogatást tervez nyújtani az idén. „Bízunk abban, hogy az amerikai kongresszus a közeljövőben pozitív döntést hoz ebben a kérdésben” – fogalmazott.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Ez a Fidesz valódi arca: “Oroszország nem győzhet, csatlakoztunk Ukrajna béketervéhez” – mondta Novák Katalin

(Index nyomán Szent Korona Rádió)