Az első világháború után kipusztult, de újraéledhet a legendás fajta – a magyar szelindek

“Volt pedig a hídnál hat erős szelindek, utána uszíták a bikának mindet…” hangzik el Arany János Toldijában. De hogy is néztek ki ezek a kutyák és mit tudunk róluk? Az eredeti írás Az én kutyám portálon jelent meg. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Mostani ismereteink szerint a szelindek egy olyan munkakutya típus (modern kutyafajtákról a 20. századig nem beszélhetünk) összefoglaló nevét jelentette, amelyet több célra használtak. A lefogó típusú nagyvadvadászattól kezdve a mészárszékeken történő munkán át az egykori történelmi Magyarország területének őrzéséig sokféle szerepet szántak neki. Habár a szelindekek az első világháborút követően eltűntek, tulajdonképpen kihaltak, egykori jelentőségüket egyértelműen jelzi, hogy a hétköznapi szóhasználatban a „szelindek” kifejezés mind a mai napig megjelenik. Általában nagy testű, nagy erejű, őrzésre és védelemre használt, domináns kutyákat értünk alatta.

Fotó: Bartha László

Történelmi kutatás és rekonstrukciós kísérletek

A szelindekek múltjának mibenlétével és megismerésével több, főként önszerveződő kutatói csoport is foglalkozik. Közülük talán legismertebb Balog Péter és társainak munkája, akik egy évtizede kutatják a szelindekekkel kapcsolatos forrásokat és ábrázolásokat, és egy zárt Facebook-csoportban osztják meg egymással ezeket az ismereteket. Balog Péter múzeumokban, levéltárakban és korabeli művészeti alkotásokban keresi a titokzatos szelindekek nyomait, küllemük, munkaképességük és karakterük jellemzőit. Mint a kutató egy közelmúltban megjelenő interjúban elárulta, terveikben szerepel egy, a szelindekekkel foglalkozó monográfia megjelentetése, de gondolkodnak az egykori szelindek(hez hasonló kutyák) rekonstrukcióján is.

 

Egy másik izgalmas irányzat Czéher György nevéhez kötődik, aki szintén a történelmi források figyelembevételével próbálja megérteni az egykori szelindekek sokszínű feladatkörét. Czéher György és segítői a szelindekek altípusait is azonosítani tudták, részletes ismeretekkel rendelkeznek az úgynevezett agárszelindekek, a janicsárszelindekek és a pásztorszelindekek közötti eltérésekről. Az ő célkitűzéseik között fontos szerepe van a kutyákkal kapcsolatos magyar történelmi események feltárásának, ugyanakkor e kutyatípus részleges rekonstrukciójának is, amire már hét évvel ezelőtt tettek egy kísérletet. Az esetleges rekonstrukció „eredményeit” munkakutyaként és hagyományőrző bemutatókon szeretnék használni.

Kísérlet egy magyar őrző-védő fajta megteremtésére: szelindek?

A harmadik, közelmúltban szintén egy interjúban bejelentett izgalmas kísérlet Bartha László nevéhez fűződik, aki egy közismert személyiség a magyar és székelyföldi pásztorkutyás világban.

 

A négy leggyakrabban megfogalmazódó elvárás mintázatát Bartha László az interjúban a következő módon határozta meg:

  • Egészségesség, azaz mentesség a modern fajtákat gyakran sújtó betegségektől
  • Ösztönös terület őrző-védő képesség (territoriális agresszió)
  • Családbarátság
  • Tolerancia más háziállatokkal szemben – alacsony szintű zsákmányösztön

Meggyőződése szerint, amire napjainkban szükség lehet, az nem egy történelmi munkakutya típus, a szelindek rekonstrukciója, hanem a létező igények alapján egy magyar kialakítású, napjaink elvárásaihoz igazított kutya típus kialakítása, esetleg fajtásítása. Az általa és ügyfelei által ideálisnak tartott, nagybetűs KUTYA kialakítása során a keleti típusú pásztorkutyák és a még munkaképes molosszerek, masztiffok jó tulajdonságait szeretné ötvözni. Az első, kísérleti alom több hónappal ezelőtt megszületett, a 10 világra jött kiskutya egy Bartha László által kialakított pásztorkutya szuka és egy tosa inu kan nászából származnak.

… és hogy miért éppen a szelindek elnevezésre esett a választás? Mivel ebben az esetben nem elsősorban egy rekonstrukciós kísérletről van szó, hanem inkább egy új, a mai kor igényeinek megfelelő típus kialakításáról, Bartha egy olyan gyűjtőnevet keresett, amit a magyar köznyelv már használ és nem kell hosszú évek alatt bevezetni a kutyás berkekben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Haldokló katonákat vigasztaltak a kegyelemkutyák az első világháborúban

Interjú a hungarikum magyar kutyafajtákról

(Azenkutyam.hu nyomán Szent Korona Rádió)