Az ENSZ utasítaná Izraelt a gázai offenzíva leállítására?

Az ENSZ legfelsőbb bírósága sürgősségi intézkedésekkel utasíthatja Izraelt a gázai katonai műveletek leállítására. Az izraeli miniszterelnök korábban közölte: az „abszolút győzelemig” nem ér véget a háború az övezetben. Viszont Izrael eddig sem tartotta be az ENSZ-határozatokat.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) ülése egy Dél-Afrika által indított ügy része, amelyben azt állítják, hogy Izrael népirtást követ el – írja a BBC.

Mindkét ország tanúvallomást tett az ügy két héttel ezelőtti megnyitásakor. Izrael visszautasította a vádat. Egy Izrael elleni ítélet nem végrehajtható a bíróság által, de politikai szempontból jelentős lenne.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 25 ezer palesztin – főként nők és gyerekek – halt meg és több tízezren megsebesültek, mióta Izrael megkezdte offenzíváját, amelyet a csoport Izrael elleni támadása váltott ki.

A palesztinokat erőteljesen támogató Dél-Afrika kilenc ideiglenes intézkedés meghozatalát kérte a bíróságtól, köztük Izrael katonai tevékenységének leállítását, amíg a népirtás vádját vizsgálja. Ez utóbbiról csak hosszú idő múlva, esetleg évek múlva várható döntés.

Izrael felháborodva reagált a népirtás vádjára, és azzal vádolta Dél-Afrikát, hogy elferdíti az igazságot. Azt mondta, hogy joga van megvédeni magát, és a Hamász ellen harcolnak, nem pedig palesztin civilek ellen.

Arra kérték a bírákat, hogy utasítsák el Dél-Afrika kérelmét, amely szerinte egy nem létező népirtásról szóló „durván elferdített” és alaptalan állításokon alapul.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Izrael csicskása: Szijjártó Hágában állt ki a népirtás mellett

Kezdődik a palesztin népirtás, de hogyan lett a magyar hazafias oldal is cionista?!