Olcsón állít elő biogázt az EON, amit az országos gázhálózatba is betáplálnak

Az ország legnagyobb kapacitású biogáz betáplálását végzi az E.ON Hungária csoport és a Pannonia Bio Zrt. Az olcsón, takarmánynövények maradék részeiből előállított energiahordozó, a csaknem 100 százalékos tisztaságú, növényi rost alapú biometán.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A tájékoztatás szerint a Pannonia Bio évente több mint egymillió tonna takarmánykukoricát és 2023 óta háromszázezer tonna árpát vásárol fel szinte teljes egészében magyar gazdáktól, amiből különféle fehérjetakarmány- és élelmiszeripari alapanyagokat, valamint bioetanolt gyártanak.

A vállalat dunaföldvári üzemében a gabonafeldolgozás során kiválasztott rostból köztes termékként biometán készül, amelyet az E.ON hungária csoporttal közös fejlesztés keretében a hazai földgázhálózatba juttatnak.

A betáplálás előkészítésekor az energiavállalat föld alatti acélvezetéket épített ki a Pannonia Bio gázkiadási pontja és a meglévő E.ON-vezeték összekötésére. A gázhálózati csatlakozási pont egyben mérő- és szűrőállomás is, amely lehetővé teszi, hogy az üzemben megtermelt biogáz folyamatos kontrollal, megfelelő tisztaságban kerüljön a gázelosztó hálózatba.

Az E.ON közleménye szerint ez a legnagyobb kapacitású biogáz-betáplálás az országban. A fejlesztés energetikai és környezeti fenntarthatósági szempontból is fontos, az energia zöldforrásból, maradék növényi rostokból származik, és azonnal, helyben hasznosul, nincs szükség további szállításra. A biogázt maga a termelőüzem is felhasználhatja, de a felesleg a kiépített gázvezetéken keresztül a környéken élőkhöz is eljuttatható.

A fejlesztéssel bővülhetnek a hasonló partnerségek, mert biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani, a kritikus pontnak számító biometán-tisztaság pedig az E.ON közreműködése révén garantálható. A biogáz-termelő vállalatok ugyanazokkal a feltételekkel csatlakozhatnak a földgázrendszerhez, mint a földgáztermelők, de a rendszerbe betáplálni kívánt biogáznak meg kell felelnie a szigorú minőségi előírásoknak

– hívta fel a figyelmet az E.ON.

A biometán betáplálásáról egy látványos szemléltetővideót is készítettek:

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Sötétzöld politika vs. jobboldali környezetvédelem

Mi köze a szén-dioxidnak a felmelegedéshez? Segítünk: semmi

(Index – Szent Korona Rádió)